Разсекретиха телефонни разговори на Борис Елцин и Бил Клинтън за Путин

Сайтът на библиотеката на Бил Клинтън публикува за първи път разшифровани телефонни разговори на американския президент с Борис Елцин от 1999 г.

От стенограмата им става ясно, че първият руски президент лично е казал на Бил Клинтън за избора си на Владимир Путин за свой наследник, пише Topwar.ru.

По време на разговор на 8 септември Елцин изразил увереност, че новият лидер на страната ще получи подкрепата на гражданите. Той признал, че му е отнело много време, за да обмисли кой може да оглави страната от 2000 г. нататък.

"Накрая се натъкнах на него, това е Путин", казва Елцин на Клинтън. Руският президент заявил, че изучил биографията на Путин, неговите връзки и интереси, и разбрал, че е „надежден човек“.

Елцин определил Путин като "задълбочен и силен", а също и "много общителен". Той споделил увереността си, че американският му колега сам ще се убеди, че новият руски лидер ще бъде "високо квалифициран партньор."

В друг разговор, състоял се два месеца по-късно, на 19 ноември, Елцин заявил, че Путин ще стане руски президент. "Разбира се, че Путин ще е наследник на Елцин. Той е демократ и познава Запада".

Клинтън вече имал възможност да разговаря с Путин на срещата на върха на АТИС в Оукланд.

Американският лидер споделил, че останал с впечатление за много умен човек. В отговор Елцин отбелязал, че Путин има "вътрешен заряд" и ще направи всичко възможно в рамките на закона, за да спечели президентските избори.

"Той ще спечели и ще работите заедно", подчертал Елцин и обещал, че Путин ще продължи линията на предшественика си за развитието на демокрацията и икономиката, както и за разширяване на контактите на Русия. "Той има енергията и умът да преуспее", казва първият руски президент за наследника си.

Елцин назначава Путин за изпълняващ длъжността министър-председател на 9 август 1999 г., като в същия ден го нарича  свой приемник. На 16 август Държавната Дума одобрява Путин като ръководител на правителството. На 31 декември Елцин обявява оставката си, след което Путин става изпълняващ длъжността президент. На 26 март той печели изборите още на първия кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка