Разследването в Хитрино: Разпитаха машинистите и собственика на фирмата превозвач

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в с. Хитрино, в която са включвани следователи от НСлС, експерт-криминалисти и съдебни медици към момента по негово разпореждане в процесуално-следствените действия вече са ангажирани и прокурори, и следователи от Окръжна прокуратура – Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Към настоящия момент заместник-окръжен прокурор провежда разпити пред съдия. До момента са разпитани тримата машинисти на влаковата композиция и управителя на фирмата осъществила железопътния транспорт.

Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата.

Продължават действията по оглед на местопроизшествието, включително и с помощта на дрон. Действия по делегация извършват и прокурори, и следователи от ОП-Бургас, като до този час е иззета относима към разследването документация, свързана с процеса по композирането на влака. Разпитват се свидетели, които са осъществили фактически действия по композирането му.

"Ситуацията е изключително тежка и не знаем каква е причината за трагедията, която се случи в Хитрино. След като се отвори черната кутия на локомотива ще се разбере дали има превишение на скоростта или дали има някаква друга техническа причина, или става въпрос за човешка грешка", каза пред „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на транспортната комисия Станислав Иванов.

Според него, действията, които са предприети до момента са достатъчни, това са адекватните мерки - цялата държавна машина е на място.

„Мисля, че не е необходимо свикване на извънредна транспортна комисия, защото като извикаме министъра той ще ни каже това, което вече знаем от медиите и от институциите“, коментира народният представител от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България