Разследват актьора Стивън Фрай заради изказване срещу бог (ВИДЕО)

Ирландската полиция е започнала разследване срещу известния британски актьор и писател Стивън Фрай, след като срещу него били подадени жалби, че накърнява религиозните чувства на вярващите, съобщи Би Би Си.

През февруари 2015 г. Фрай участвал в предаване на ирландската телевизиа RTE. На въпрос на водещия какво би каза на Всевишния, когато го види вратите на рая, актьорът отговорил, че би се поинтересувал защо бог е създал свят, пълен с несправедливост, нищета и болка. Малко след това Фрай заявил, че не може да уважава толкова "капризен, злонамерен и глупав бог, който е създал свят, пълен с неправда".

https://www.youtube.com/watch?v=-suvkwNYSQo

Жители на град Енис се почуствали обидени от думите на Стивън Фрай и подали жалба в полицията. Сега, две години по-късно, с тях се свързал полицейски служител. По думите му по жалбата се извършва проверка.

Преди две години ирландски католици реагираха срещу изказването на Фрай в социалните мрежи. Тогава актьорът обясни, че не намира думите си за оскърбителни, защото не били отправени срещу никоя конкрена религия.

Закон от 2009 г. заплашва Стивън Фрай да бъде глобен до 25 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа