Разследват графити на сградата на общината в Омуртаг

Снежното бедствие в Омуртаг стана повод и за странен надпис на сградата на общинската администрация, която осъмнала в събота нашарена с черен спрей. На страничната й част, където е входът на Районния съд, било написано нещо като:”Евала на американците! Бая пари направиха от тоя сняг. Далаверите прозират”, научи „Труд”. Такива имало и на задната страна на сградата. Били написани грамотно на български език. Били забелязани от полицаи, които сигнализирали и кметството. Негови служители ги заличили незабавно.

Официално от полицията и прокуратурата отказаха да съобщят какви точно са били графитите. Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов също не знаел. Нямал информация и кой ги бил премахнал.

От полицията уточниха, че е заведено досъдебно производство за хулиганство и се издирва авторът.

В същото време в понеделник от ГЕРБ в Омуртаг разпространиха писмо до кмета, в което питат кой чисти града и селата в общината, на каква стойност е договорът, колко пари са преведени и ще се търси ли неустойка за лошото почистване.

Както „Труд” съобщи, общината беше в бедствено положение една седмица от 7 януари нататък, докато се отворят пътищата към селата. Към някои от тях имаше преспи от над 2,5-3 метра. Такива има все още вътре в някои от малките населени места. От общината коментираха, че пътищата се чистели, но силните ветрове навявали за отрицателно време отворените коридори и всичко започвало отново.

Според омуртагчани разриването на града от снега било поверено на общинска фирма. За четвъртокласната мрежа пък имало договор с голяма пътностроителна фирма, която поддържа и републиканските пътища. Срещу работата по общинските недоволстваха и от кметството в Попово, откъдето обявиха, че ще санкционират фирмата и няма да й платят.

От ръководството й обявиха пък, че нямало как да не отварят приоритетно главните пътища, които бяха навявани непрекъснато. Припомниха, че едни и същи участъци са чистени отново и отново, а ситуацията е била кризисна и целият регион беше затварян за движение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони