Разследват заподозрени за купуване на гласове в Лясковец (обзор)

Автомобилът, в който били намерени списъците. Снимка: Би Ти Ви

Пари и агитационни материали не са открити

Записвах поканените на банкет, твърдял Върбан от клана Манджите

Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица водят първо разследване за купуване на гласове за предстоящите местни избори в Лясковец. До момента обаче обвинения не се повдигнати, а единствените заподозрени са освободени заради липса на доказателства.

Досъдебното производство е образувано, след като в петък привечер край болницата в Горна Оряховица бил спрян автомобил за рутинна проверка. Полицаите видели вътре 5 листа със списъци с имена на различни хора от Лясковец, Джулюница и околни села. В колата пътували 33-годишният Върбан Спасов от клана Манджите и приятелката му, които били отведени в полицията. Жената била пусната още същата вечер, а Върбан - на другия ден. При обиските в дома му в Лясковец и в жилища на негови близки не били открити нито големи количества пари в брой, нито агитационни материали.

На разпитите Върбан Манджата обяснил, че е правил списък с поканените за подготвян от него банкет. Днес показания по случая са давали още хора, сред които и неформален лидер на една от партиите в Лясковец и Горна Оряховица. Някои от свидетелите твърдели, че не Върбан, а друг е обикалял да обещава пари за вота след 2 седмици.

Разследването се води за търговия с гласове по чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право