Разследват кардиолози за източване на Здравната каса

Инвазивната кардиология съществува в Хасковската болница от 2012 г.

Хасковски лекари правели инвазивни операции само на хартия

Открити са 23 неизползвани стента

Прокуратурата разследва Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково за източване на пари от Здравната каса. На 11 декември е образувано досъдебно производство след сигнал от ДАНС. В него се твърди, че лекари от Отделението по инвазивна кардиология са съставяли документи с невярно съдържание, за да получи болницата средства от касата. Става въпрос за консумативи и медицински изделия, които се използват при извършените инвазивни сърдечни интервенции по клинична пътека – поставяне на стентове на пациенти на отделението.

При претърсване в болницата са били открити и иззети общо 23 интракоронарни стента. Те са били запечатани в алуминиеви опаковки и се предполага, че са отчетени като реално използвани. По този начин на лечебното заведение са изплатени незаработени финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Предстои да бъдат изискани документи, както от МБАЛ – Хасково, така и от РЗОК, да бъдат разпитани свидетели, а ако възникне необходимост ще бъдат назначени и експертизи, уточняват от прокуратурата.

Инвазивното отделение в Хасковската болница беше създадено през 2012 г., заради острата необходимост от него. Дотогава годишно над 500 пациенти с инфаркти са били препращани в Пловдив, София или Ямбол, а е известно, че първите два часа са решаващи за спасяване им. Пропуснат ли се възможностите за спешна лекарска намеса, пациентът или умира или остава инвалидизиран за цял живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право