Разследват корупция при доставки за ВВС

Спецпрокурори влизат в офис на фирма. Снимка: ТРУД

Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Спецпрокурори влязоха в офиса на дружество “Балкантел” ООД в София по разследване на корупционни престъпления, свързани с доставки на оборудване за Военновъздушните сили (ВВС).

Претърсват се и жилищата на трима души от фирмата. Досъдебното производство е за корупция и търговия с влияние. Изискани са и документи от Министерството на отбраната и командването на ВВС, но за да не се пречи на разследването подробности не бяха съобщени.

Собствениците на фирмата са баща и син Никола (77 г.) и Христо (54 г.) Дурчеви. Дружеството е създадено през 1990 г. и оттогава е работило по множество поръчки и проекти на държавни фирми като АЕЦ “Козлодуй”, НЕК, “Булгартрансгаз”, Национална компания “Железопътна инфраструктура” и др. Според сайта на фирмата от 2009 до 2017 г. тя е изградила система за централизиран контрол на основни комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС. Освен това е направила и система за мониторинг на военните летища “Граф Игнатиево”, “Безмер” и “Крумово”.

“Балкантел” беше и фирмата, доставила 12 телефонни централи за Външно министерство. За сделката през 2016 г. бе обвинен бившият зам. външен министър Христо Ангеличин, който бе оправдан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право