Разследват милиардер за подаръците, които е правил на Нетаняху

Израелската полиция планира да разпита американския милиардер и президент на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер във връзка с подаръците за израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС.

Лаудер отказал да го разпитат, когато пристигнал в Израел миналата седмица за погребението на бившия президент и нобелов лауреат Шимон Перес. В крайна сметка било постигнато споразумение или разследващи да отидат в Ню Йорк идните дни, или Лаудер да дойде отново в Израел.

“Идвам от възпоменание на клането в Бабий Яр (екзекуцията на над 34000 евреи от нацистите в Украйна – бел. ред.) и пристигам за погребението на добър приятел...и вие ме арестувате?“, казал Лаудер.

Говорител на израелската полиция отказа да коментира новините в медиите.

Властите проверяват разходите и подаръците, свързани с Нетаняху, макар че главният прокурор Авихай Манделблит да подчертава, че официално разследване все още не е започнало.

Вестник „Аарец“ съобщи, че полицията иска да разпита Роналд Лаудер за подаръците, които се твърди, че е правил на Нетаняху, и за предполагаемо покриване на разходи за пътувания на израелския премиер.

На Лаудер, чието семейство основа козметичния гигант Estee Lauder, отдавна се гледа като на съюзник на Нетаняху. Обаче се твърди, че връзката им започнала да се разпада, след като израелският телевизионен "Канал 10" излезе с информация за финансирането на пътуване на Нетаняху през 2011 г. Лаудер е частичен собственик на този телевизионен канал по онова време. Нетаняху и неговите помощници многократно са отричали обвиненията. През юни обаче премиерът призна, че е получавал пари от френския магнат Арно Мимран, който бе осъден на осем години затвор за измами в размер на 315 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят