Разследват мним архитект във Велико Търново

Снимка: Архив

60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Полицията във Велико Търново разследва мним архитект, за когото има данни, че е изготвял години наред проекти за жилища и офиси в цялата област без да има право на това, научи "Труд".

60-годишният търновец бил само строителен техник и бивш служител на общината в областния град.Той обаче си създал архитектурно бюро и регистрирал фирма на свое име,като се титулувал „архитект“ без да притежава нужния ценз. Проектите обаче се оказали нелегитимни и с множество пропуски и проблеми. Граждани засекли измамата,когато се натъкнали на грешките при проверки от различни институции и започнали да търсят архитекта,който е разписвал документацията. Той обаче работел с реални архитекти, които трябвало да отговарят на хората за неточностите в разработките. Така потърпевшите научили,че въпросният мъж никога не е бил действащ архитект и те са станали жертви на измама.

Преди броени дни Регионалната колегия на архитектите във Велико Търново и Камарата на архитектите у нас написали люта жалба до Областната дирекция на МВР в старата столица. Сега измамната схема нищи Икономическа полиция . При проверката до момента били ощетени и архитекти на различни общини от региона,при които местни жители отивали с проектите си,подготвени от мнимия им колега.Тепърва ще се установява обаче как различни проектанти с дипломи са били наемани от мъжа за работа в екип без да се усетят за измамата. Освен това строителният техник въртял този бизнес от поне 6-7 години и имало вероятност да не се стигне до повдигане на обвинение заради изтекла давност на престъплението.Въпреки това завлечени с хиляди левове на проекти на къщи, пристройки и други подобрения имат право да си търсят правата по граждански път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право