Разследват най-големия донор на кампанията за Брекзит за връзки с Русия

Снимка: Архив

Най-големият донор на кампанията за напускане на ЕС се разследва от Националната агенция по престъпността (NCA) за предполагаеми връзки с Русия, съобщи „Индипендънт“.

На NCA бяха предоставени имейли, принадлежащи на мултимилионера Арън Банкс, съосновател на кампанията Leave.EU, разкриващи преди това неизвестни срещи между бизнесмена и руския посланик в Лондон, според „Таймс“.

Eлектронните писма показват, че на Банкс са предложени три руски бизнес сделки за натрупването на средства за вот за Брекзит, включително акции от златна мина в Западна Африка, притежавани от руската държавна диамантена минна организация Алроса.

Разкритията за обема на руските контакти на Банкс ще доведат до по-нататъшно разглеждане на въпроса дали руснаците са се опитвали да повлияят на гласуването за Брекзит.

Арън Банкс заяви, че не е участвал в нито едно от сделките, въпреки че дружество, ръководено от неговия бизнес партньор Джим Мелън, е получило акции под пазарната цена в Алроса според „Ню Йорк Таймс“.

"Нека да разследват. Всичко това ме кара да изглеждам като мистериозен човек.“, е заявил Банкс пред „Таймс“.

В САЩ демократите в Конгреса наскоро получиха копие от комуникациите на Банкс и разследват дали той, Найджъл Фарадж и други висши членове на Leave.EU са служили като мост между Москва и кампанията на Доналд Тръмп.

В неделя по BBC, Фарадж е казал, че няма "никакви доказателства", че Банкс е направил нещо нередно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия