Разследват покушение над маркирани мечки в Националния парк "Централен Балкан"

Органите на реда извършват разследване на покушение на маркирани мечки в Националния парк "Централен Балкан". Проверката била разпоредена след като преди броени дни е била намерена убита 3-годишна кафява мечка. Трупът на мъжкия екземпляр с тегло 80 килограма бил открит в местността Картала край казанлъшкото село Енина.

Сигналът за престъплението е постъпил на 23 ноември, а природозащитниците са съобщили в полицията и в екоинспекцията. По случая на полицията в Казанлък незабавно било образувано досъдебно производство по член 237, алинея 1 от Наказателния кодекс, който третира залавяне или убиване на едър дивеч без разрешение и предвижда парична глоба от 100 до 300 лева.Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура.

Предполага се, че освен този мечок, има убити и други мечки. Ден преди да бъде открито мъртвото животно, екип на сдружението за дива природа Балкани и служители на Националния парк „Централен Балкан“ поставили джипиес чип на 4-годишна мечка с тегло около 90 кг. Мечката е била уловена в землището на с. Рибарица, парков участък „Тетевен“. Чипирането е по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда при МОСВ и екозащитниците. "Проследяването позволява да бъде направено цялостно проучване на миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка при случаи на проблемни мечки", поясняват екозащитници.

Убития екземпляр е бил маркиран миналата година и е кръстен Пламен. При огледа по сваления нашийник на животното природозащитниците установили, че четириногото е уловено и маркирано на 2 ноември 2016 година в местността „Маришница“ край град Априлци. В момента на територията на Централен Балкан има общо 6 животни, чийто предвижване се следи, но от известно време на две от тях - мъжка и женска, предавателите са заглъхнали, което било почти сигурен знак, че са застреляни.

"Убитият мечок е с огнестрелна рана в корема. Трупът е аутопсиран от специалисти в Тракийския университет в Стара Загора. Установено е, че животното е убито с ловен автомат. По случая са разпоредени експертизи, сред които и балистична, която ще установява точния вид на оръжието", обясниха работещи по случая.

Една от версиите е, че отстрела на мечока е дело на бракониери, пред които огромното животно се е появило внезапно, докато са бродили из горите и, за да не се нахвърли върху ловците, те са го гръмнали. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

От парковата дирекция припомниха, че според Закона за биологичното разнообразие кафявата мечка е защитен вид, а според Червената книга на България видът е застрашен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България