Разследват полицейско насилие срещу бившия кмет на Ореш

Драмата се разиграла при разпит, завършил с арест

Незабавно дисциплинарно производство за полицейско насилие от страна на районния инспектор на свищовското село Ореш е образувано в Областната дирекция на МВР във Велико Търново, научи "Труд".

Повод за проверката срещу Велизар Генчев е скандален клип в социалните мрежи за нанесен побой на бившия кмет на свищовското село Петър Йозов Петров, направен от него. Според бившия управник, той е бил жестоко пребит в кметството на селото на 27 февруари в 11.40 часа.

Петър Йозов Петров твърди, че насилието било извършено от полицая Велизар Генчев със съдействието на кмета на селото Любомир Иронов. После Петров бил откаран с линейка в бърза помощ Свищов, където след като му направиха снимки на главата, бил арестуван с поставени белезници и въпреки волята му отведен в полицията и задържан до 24 часа в ареста на Павликени. На следващия ден бил освободен, а срещу него било образувано досъдебно производство за унищожаване и повреждане на техника и отказ да изпълни полицейско разпореждане. Заедно с него бил арестуван и 27-годишният му син Йордан, който му се притекъл на помощ. За същия инцидент полицията съобщи кратко, че баща и син са били задържани след скандал при полицейския инспектор в кметството.

"Все още съм в болницата в Плевен, имам синини, отоци, травми в бъбреците, на китката, главата и краката. Когато ме изпишат, със сина ми завеждаме дела за всичко, което ни се случи. От години пиша сигнали за злоупотреби с държавни пари, но не ми се обръща внимание. Сега съм написал до главния прокурор“,каза 58-годишният Петров, който е управлявал от 1999 до 2007 година, а след това до 2011 г. е бил общински съветник.

В злополучния ден Петров бил извикан при кварталния инспектор в сградата на кметството в Ореш, за да даде обяснения по прокурорско постановление. Трябвало да подпише протокол, че повече няма да пише жалби и клевети срещу сегашния кмет Любомир Иронов. Петров поискал да види какво е написал прокурорът, но му било отказано и тогава му налетял полицейският инспектор. През това време се бил включил на запис мобилният телефон, след като го потърсила жена му. Записът Петров определя като „Божа работа!“,а на него има гласове без лица, които си крещят взаимно. След като отказал да подписва нещо, което не може да прочете, и бил нападнат, бившият кмет започнал да крещи и успял да избяга от сградата,пред която го чакал синът му.

Настоящият кмет управлява Ореш вече три мандата. През тези години неговият предшественик постоянно пишел жалби и сигнали за какво ли не и го клеветял. Накрая той също написал до прокуратурата в Свищов, че Петров го клевети и помолил този тормоз да престане .

„Няма да коментирам по същество конфликта, защото върви разследване. Ще кажа само,че този човек пише жалби срещу мен 10 години !“, бе лаконичен Любомир Иронов.

Според полицейски източници нароченият за побойник инспектор Велизар Генчев отговоря за няколко села в общината и до момента не е бил нито наказван, нито срещу него е водено подобно разследване. По време на скандала, той е бил нападнат от Петров, който потрошил техника в стаята на кварталния и нарочно крещял в телефона си, че го бият. Едва след конфликта между Петров и кварталния бил извикан и кметът Иронов от своята стая, който също попаднал в клипа, пуснат в социалните мрежи от няколко дни.

От прокуратурата в Свищов пък са категорични, че всички жалби се проверяват и при данни за престъпления ще бъде образувано досъдебно производство.

„Петър Йозов Петров лъже, че е бит. В донос до главния прокурор е набедил кметове на села, че са организирана престъпна група, а мен ме е нарекъл шеф на мафията. Подготвяме материали и ще сезираме за това прокуратурата. Някой хора си мислят, че трябва да са цял живот кметове. От всички жалби и сигнали, свързани със злоупотреби в общината, нито едно твърдение на Петър Йозов Петров не е било вярно !“, категоричен е кметът на Свищов Генчо Генчев.

снимки-архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право