Разследват Тома Белев за насаждане на омраза

Антисемитското изказване на „еколога” задейства прокуратурата

Централната избирателна комисия съобщи, че е издала разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Тома Белев.

Пред „Труд” от прокуратурата потвърдиха, че срещу кандидата за столичен общински съветник от „Демократична България” най-вероятно ще бъде повдигнато обвинение по член 162 от Наказателния кодекс, който гласи:

„Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание”.

Причина за задействането на прокуратурата е антисемитският коментар, който Белев написа във фейсбук миналата седмица: „най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно”.

В четвъртък, близо седмица след като Тома Белев предизвика скандала, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов от „Демократична България” поискаха среща с представители на еврейската организация „Шалом „и Централния израилтянски духовен съвет (ЦИДС). Те бяха приети от г-жа София Коен, председател на ЦИДС и доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”. Тримата поднесли извинения от името на своя съпартиец, който не присъствал на разговора, заявиха от „Шалом”.

Вицепремиерът Томислав Дончев пред „Труд”: Съветът за развитието на гражданското общество още не е формиран

Тази седмица Федерацията на ционистите в България призова с официално писмо премиерът Бойко Борисов да отстрани от Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО) към МС Тома Белев.

„Екологът” бе член на работната група, която трябваше да подготви правилника за действия на Съвета.

„Труд” попита вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за СРГО, дали звеното е започнало работа и избрани ли са неговите членове.

„Г-н Тома Белев не е член на СРГО, защото съветът още е в процедура по избор на състав. Съветът беше предвиден с допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел в началото на миналата година, а работна група с дейното участие на неправителствения сектор изготви и правилник за дейността на консултативния орган, в сила от 10 септември 2019 г.”, отговори писмено Дончев.

Той добави, че до края на есента се очаква да започне процедурата по избор на членове на СРГО.

Пред „ТРУД”

Яков Джераси, председател на Федерацията на ционистите в България: Моралното извинение ще бъде оттеглянето му

Извинението не е достатъчно. От морална гледна точка извинение ще бъде оттеглянето на Тома Белев от листата на „Демократична България” с кандидати за общински съветници в София. Относно извинението, което е поднесено към „Шалом” ще кажа, че ние винаги прощаваме. Белев обаче трябва да се оттегли и от обществените групи, в които членува, защото подобно изказване не го прави подходящ за обществена дейност. Думите му бяха в духа на омразата. Човек трябва да поема морална отговорност, когато греши.

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”: Затваряме тази страница

По молба на „Демократична България” се проведе среща на представителите на коалицията Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов. Те поднесоха искрените си извинения за всичко, което се случи. Както в събота вече бяхме казали, от „Шалом” изразихме надежда в искреността им и заявихме категорично, че не търсим политически дивиденти. Напротив - искаме да затворим страницата.

Александър Сиди, депутат от ВМРО: Поведението му беше арогантно

Позицията на Тома Белев в постовете му в социалните мрежи беше изява на изключително неадекватно и арогантно поведение - модел, който използват представителите на „Демократична България”. Те са интернет полицията, която заклеймява и посочва с пръст всеки, който не разсъждава като тях. Съобразявам се с решението на „Шалом” и няма да провокирам друга реакция. Аз като представител на еврейската общност се почувствах обиден. Личното извинение от Белев беше в пост, в който той каза: „Извинявам се, но...”, когато сложиш „но” след извинение, означава, че човек се извинява, защото трябва, а не го мисли.

Акад. Георги Марков, историк: Няма право да е в обществения живот

Изреченото от Тома Белев е гавра с историческата памет, защото Холокост е най-голямото изтребление на невинни хора в историята - близо 6 милиона, дори някои цинично репликират, че не са шест, а 5,5 милиона. Не трябва да се подиграваме с паметта на тези страдалци. За съжаление, такива безотговорни приказки като на Белев нажежават атмосферата и други страни казват, че българите били спасили евреите „от немай къде”. Ние - българите, сме лишени от антисеметизъм. А този е един глупак и няма право да бъде в нашия обществен живот.

Димитър Томов, писател: Трябва да получи възмездие за думите си

Най-първо ме е яд, че Тома Белев - примитивен като мислене човек, заради мерзките му думи, се озова в центъра на общественото внимание. Второ, нашето българско законодателство, както и европейското, не трябва да неглижират и подминават този случай. Белев трябва публично да бъде осъден и да получи възмездие за думите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България