Разследват 20 палежа във Великотърновска област

Полиция, НАП и КПКОНПИ проверяват заловени телефонни измамници за незаконно имущество

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Велико Търново разследват 20 палежа на територията на целия регион през тази година. Обект на разследване са изпепелени автомобили и дори жилища.Това обяви директорът на областната полиция в старата столица старши комисар Димитър Машов.

Той изтъкна, че регистрираните престъпления за изминалите пет месеца в региона са 1111 при 1287 за миналата година, което бележи спад на престъпността с 13,7 %.

Силовото ведомство отчита много добри резултати по направлението “телефонни измами”. От началото на 2018 г. има регистрирани около 15 случая, направени са реализации на група лица на територията на цялата страна, като са задържани извършители от Горна Оряховица, Павликени, от град Ветово, които се занимават с такъв вид дейност. Разкритията в това направление са благодарение на специално сформираната миналата година група от трима криминалисти. При акция през януари е задържано лице от стражишкото село Камен, което в съучастие с други извършители е измъкнало от жертва 76 000 лева. Заловени са двама горнооряховци, които пък са мамили възрастни хора, като са се подвизавали в Румъния.

“Специфичното в работата е, че разследващите не спират само до “мулето”, а задържат и всички по веригата лица, които са замесени в тази престъпна дейност”, старши комисар Димитър Машов.

Той обяви, че срещу извършителите освен за измами има образувани и досъдебни производства за пране на пари.

“Пари, получени по незаконен начин, а именно от телефонни измами, в последствие се легализират чрез друг вид законна дейност. Затова се проверява незаконно придобито имущество-автомобили, жилища и се проследява как пари, придобити чрез телефонните измами се легализират. Работим съвместно с НАП и КПКОНПИ", допълни старши комисар Машов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право