Разтопен метал заля двама в „Стомана“-Перник (обзор)

За инцидента съобщи пред „Труд“ главсекът на МВР Младен Маринов

Работниците са в „Пирогов“, единият е със 70% изгаряния

Сигналът за инцидента подаден малко след 14 ч

При производствена авария в комбината „Стомана“-Перник са обгорели двама работници, докато разривали метал, съобщи пред „Труд“ главният секретар на Министерството на вътрешните работи Младен Маринов. Сигналът за инцидента е бил подаден малко след 14 ча. Маринов добави, че пострадалите са откарани в столичния институт за спешна помощ „Пирогов“. Единият е със 70 процента изгаряния и опасност за живота, а другият е приет в съзнание, като лекарите днес ще преценят какво лечение да предприемат за него Впоследствие се оказа, че още двама техни колеги са пострадали, но леко.

На територията на предприятието пристигнаха екипи на пожарната и полицията, които отцепиха района и започнаха оглед. Бе образувано и досъдебно производство.

Според информацията се е взривила Трета електростоманодобивна пещ. При работата на съоръжението в него се поставя старо желязо, което се нагрява до 1800 градуса по Целзий. При тази температура желязото се разтопява, поставят му се различни примеси и така се получава стомана.

Едната от версиите, по които работят разследващите злополуката, е, че пещта е била включена по спешност, след като Първа пещ е била претоварена и е аварирала.

Друг вариант е, че в съоръжението е попаднала вода, която в комбинация с високата температура е причинила взрива.

Първоначално имаше и предположения, че в пещта е попаднал снаряд, но пожарната отхвърли тази възможност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България