Разхлаждат с плодове маймунките в жегата

Лъвицата Косара се разяри на веган менюто

Денят на плодовете във варненския зоопарк се превърна в истинска атракция за туристите. В жегата поне веднъж месечно освежават и охлаждат с пресни лакомства обитателите му.

Подхвърлената диня в царството на лъвовете стана на пух и прах, след като я подхванаха като топка и почти изиграха един мач с нея. Но, когато я натрошиха и в нея не им замириса на мръвка, лъвицата Косара истински се разяри.

За маймунките веган менюто с плодове е любимата им храна. Сервираха им парчета диня в направен от кората фенер и те насядали около нея си похапнаха в сговор и мир. Но после 5-те възрастни и двете бебета се сбиха за ябълките, нарязани и наредени като новогодишни гирлянди в клетката им. Едно от малките глупаво захапа въжето вместо изкушенията, окачени на него.

Обикновено нарязаните плодове се замразяват в формички и кофи с лед, обясни Нора Люцканова, уредник на зооколекцията. Дажбата за деня е около 20 кила дини и по 10 кг ябълки и праскови, а понякога се добавят пресни зеленчуци. Но маймуните, ламата Президент, която е емблема на варненския зоопарк, елените и лопатарят в контактната зона обичат най-много диня. За това динено парти ще има в края на август, когато вече стопаните са обрали бостаните и някой може да дари част от реколтата си за животните. А на 8 август е ден на морковите в зоопарка.

В него живеят 300 животни от 60 вида, които ежегодно се посещават от над 100 000 варненци и гости на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България