Разшириха Натура 2000 с две нови зони в Рила

Националният съвет по биоразнообразие прие включването на две нови зони от Рила в Натура 2000. Вместо МОСВ да започне да ревизира неоправдано голямата площ влизаща в границите на Натура в България (34% от територията на държавата), те разширяват мрежата с още две нови зони в Рила без особени аргументи, пише Еkonovini.bg.

Съвета по биоразнообразие към МОСВ е съставен от 24 члена - 13 са от държавните структури 9 от научните среди (основно Природонаучният музей) и двама са от зелените организации WWF и Дружеството за защита на птиците. Други представители на гражданския сектор или местни хора и власти няма.

Това се прави въпреки, че няма абсолютно никакви достоверни научни данни, защо трябва да има разширение на зоната. Всичко, което е представено на съвета, като обяснение е на базата на теоретични модели и предположения за наличие на определени видове. Не са представени доказателства и факти, които да водят до извода, че Рила буфер трябва да се потвърди.

Няма извършени теренни проучвания, снимков материал, джипиес координати или информация от тракери за проследяване на животните. Това, което е представено на съвета съвместно от БАН, WWF и Дружеството за защита на птиците са непрофесионални разработки, които нямат нищо общо с европейските правила и норми за събиране на доказателствен материал за наличие или не на видовете.

Точно по този начин, без потвърдени надеждни научни факти е определена и цялата зона Натура 2000 в България. Затова и сме шампионите на Европа с 34% от територията на страната, коментира електронното издание.

Днешното решение е взето при пълно незачитане на мнението на местните хора от населените места граничещи с Рила. Поредните рестрикции ще допринесат за още по-голямо обезлюдяване на селата в околността. Откакто е създаден Национален парк Рила, поради множеството екологични ограничения, в района са изчезнали 40 села с 27 000 човека население, само за 20 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България