Разширяват пешеходната зона във Варна

Пешеходната зона в центъра на Варна ще бъде разширена след основен ремонт на ул. "Колони" и култовата Шишкова градинка. Той започна преди дни и ще глътне над 1,3 млн. лв., осигурени от ОП "Региони в растеж" и местната хазна.

Със средствата ще бъде подменен стар водопровод, ще бъдат монтирани енергоспестяващи осветителни тела и улицата ще се преасфалтира.

Крайната й част към бул. "Княз Борис I", в която се намира СУ "Св. Климент Охридски", ще бъде обособена като пешеходна зона, а по трасето ще бъде изградена и велоалея към Морската градина и плажа. Това стана ясно, след като в петък кметът на Варна Иван Портних направи оглед на строително-монтажните работи.

За удобство на родителите на учениците в района ще бъдат предвидени места на кратковременно паркиране. Напълно нов вид ще придобие и близката Шишкова градинка. Там е предвидено затревяване, засаждане на цветя и храсти, оформяне на кът за отдих и реконструкция на чешмата с минерална вода, към която ще има "водно огледало".

Проектът за новата визия на градинката бе излъчен след конкурс. Той включва и светлинно обозначаване на третата крепостна стена на Одесос, която е минавала през днешната ул. "Колони".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони