Разширяват „синята зона” в Пловдив с 10 улици и булевард „България”

Променят общинската наредба за паркиране и въвеждат нови глоби от 50 до 200 лв.

С нови 10 улици в централната градска част и един булевард в район „Северен”  – „България”, ще бъде разширена „синята зона” в Пловдив, ако общинските съветници в местния парламент подкрепят с гласовете си предложенията на  кмета Иван Тотев за изменение и допълнение на Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на града под тепетата.

Основният мотив на градоначалника за допълване на списъка на улиците и булевардите с разрешено краткотрайно платено паркиране е, че  по този начин ще се ограничи спирането върху тротоари и зелени площи. Изменението се налага и заради нарасналата необходимост от регулиране на паркирането в навотарени и оживени зони на града, аргументира се вносителят на предложението. По разчетите на градската управа платените паркоместа в Пловдив ще се увеличат на 2200, което ще донесе допълнителни приходи в общинската хазна. Разширението на „синята зона” ще стане факт след 1 или 15 август, а по 1,50 лв. за час престой вече ще се плаща освен за бул. „България”, който е част от републиканската пътна мрежа, и за улиците „Никола Петков”, „Иван Андонов”, „Захари Стоянов”, „Йоаким Кърчовски”, „Йордан Йовков”, „Леонардо да Винчи, „Петър Парчевич”, „Димчо Дебелянов”, „Георги Раковски” и  „Щросмайер”.

Предложението на кмета Иван Тотев включва и създаване на нови членове и параграфи в общинската наредба, по които на недобросъвестни шофьори ще бъдат налагани глоби от 50 до 200 лева за престой или паркиране в паркове, градини, върху детски площадки, зелени площи, пешеходни пътеки, велоалеи, тунели, подлези, надлези, мостове, стеснени участъци от пътя и такива с ограничена видимост. 200 лв. пък е фиксираната финансова санкция за  паркиране върху места, обозначени и предназначени за хора с увреждания. Въвежда се и нов член, според който „при престояване на задържаното със скоба превозно средство за повече от 3 часа или след изтичане на работното време на „синята зона” ППС-ата задължително се освобождават след налагането на глоба в размер на 50 лв.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони