Райна Кабаиванска откри нови звезди

Райна Кабаиванска награждава Александрина Михайлова

С грандиозен галаконцерт в Софийската опера завърши ХVІІ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Радостната новина е, че тази година Голямата награда бе присъдена на родното сопрано Александрина Михайлова – едва 19-годишна, но успяла да изпъкне с гласовите си възможности и артистичен талант сред 65 кандидати, явили се на прослушване за майсторския клас. Още през миналата година тя получи стипендия за обучение и сега се видя, че това не е случайно.

В заключителната вечер зрителите чуха нейното брилятно изпълнение на ария на Маргарита от оп. „Мефистофел” (Ариго Бойто) и аплодираха дълго триумфа и насърчителните думи от самата Райна Кабаиванска: „Щастлива съм, че моите ученици ми отговориха точно с това, което искам от тях! Благодаря на екипа на Нов български университет! Те ми повярваха и създадохме моята Школа за таланти. Благодаря на фондация „Америка за България”, Столичната община и магазини „Фантастико” за подкрепата!”

Сред останалите призьори, които получават стипендии за обучение в музикалните академии „Веки Тонели” в Модена и „Киджана” в Сиена, са Страхил Джокич (Сърбия), Марили Санторо (Италия), Юнгхюн Риу (Корея), Маритина Тампакопулос (Гърция). Всички наградени, както и част от участниците в майсторския клас ще пеят в новата постановка „Норма” (13, 14 и 15 октомври в Софийската опера).

„Ако Любовта имаше свой град в света, то тази вечер това би била София, защото Райна Кабаиванска дарява любов. Тя самата казва, че избира учениците си по талант и доброта, защото сама дарява талант и доброта! Благодарим й безкрайно” – каза проф. Пламен Бочков – ректор на Нов български университет.

Акад. Карталов поднесе огромен букет на оперната ни прима и изрази сполучливо преклонението си с думите: „Пред олтара на нашия оперен храм тази вечер наистина се изля един рог на изобилието от таланти. Райна е една от великите наследнички на изкуството белканто. Преди четвърт век тя искаше да се прости с оперното изкуство. Добре че не го направи, ние няма да й позволим още четвърт век тя да го направи. Чакаме нейните ученици в операта „Норма”!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура