Районен кмет се включи в турнир по петанк в Пловдив

Първомайски турнир по петанк се проведе днес край гребния канал в Пловдив, а официалният старт бе даден от кмета на район "Западен" Димитър Колев. Събитието се провежда за 10-а година поред и по традиция се организира след Великден.

Тази година в надпреварата се включиха 12 отбора от Пловдив, София, Варна, Бургас, Хасково и други градове. Днес бе състезанието по тройки, а за неделя е предвидена надпревара и по двойки. Самият районен кмет Димитър Колев също се включи активно в турнира и показа завидни умения в този спорт. Петанк е игра с топки, възникнала във Франция в началото на 20-и век, но произлизаща от стара провансалска игра, чиито корени са още през 8-ми век. Днес тя е национален спорт на Франция и е много популярна в Белгия, Холандия и други европейски страни, както и в бивши френски колонии в Африка, Азия и Полинезия.

Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5х15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по 3 топки, а когато се играе по тройки - по 2 топки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини