Райската градина на отец Стилиян

Отец Стилиян до маслиновото дърво

Черноморец е мястото с най-много слънчеви часове през годината

Всички моряци и рибари носят лика на свети Никола

Летният ден в Черноморец е много дълъг. Местните хора разказват, че тук е мястото с най- много слънчеви часове през годината. Затова е предпочитано от много туристи от близо и далеч, които идват на спокойно и чисто море и се наслаждават на светлината и хармонията на селището, което някога носело името Свети Никола.

Малцина обаче знаят, че тук съществува умалено копие на Райската градина и тя е точно пред входа на древния храм на Черноморец - „Свети Никола“. Дело е на - духовникът, който неуморно се грижи са паството си и е създал истински шедьовър- хиляди библейски растения, които е засял собственоръчно и които очароват със своята прелест и красота. Всъщност идеята му не е случайна- чрез миниатюрното копие на Райската градина, той иска да привлече хората там, където им е мястото - в храма.

„Тук е интересно място за просвещение. Хората първоначално са провокирани от градината, но постепенно се озовават в храма. За да славословят Господа, да му благодарят най-вече“, разказва пред „Труд“ отец Стилиян. Цветята са остатък от Райската градина и затова човек толкова много ги обича и иска да ги гледа. Защото той тъжи, неговата душа тъжи по Райската градина, ниже разказа си духовникът.

Църквата е построена през 1858 година. Разказва се една легенда, която всъщност е самата истина за това как се е появила точно на това място. Гръцка гемия се разбила в близките скали и моряците успели да доплуват невредими, носейки една икона, която била на кораба им. Икона на Свети Никола. От древни времена всички моряци и рибари носят лика на свети Никола у себе си по време на плавания- за да ги пази от лоши събитията и неволи. И когато корабокрушенците се появяват на брега, те оставят иконата върху един камък, върху който аз служа сега- там е олтарът, разказва отец Стилиян.

Гърците благодарят на Свети Никола, че са живи и след като си заминават, местното население от тогавашното село Свети Никола решава, че това е знак точно на това място да се направи храм.

Свети Никола продължава да бъде застъпник на всички нас и в днешни времена, казва духовникът. Така започва историята на храма, която е бурна и интересна през годините.

Например по време на Руско-турската Освободителна война, войските на турците палят манастира в Червенка, местност в непосредствена близост до Черноморец. Той е носел името „Свети Константин и Елена“. Опожаряват го, но идващите после руски войски, които са православни, решават, че ще помогнат с каквото могат и спасяват църковната утвар на манастира- книги, кандила, икони, един напрестолен кръст, в който според преданието има частица от Господния кръст.

„Тези реликви биват спасени и пренесени сега в нашия храм, който е нещо като трезор на ценни реликви. За спомен руснаците оставят едно напрестолно евангелие с подарък от Цар Освободител- да се запомни кой е минавал от тук и какво събитие е произлязло от това“, обяснява Стилиян.

Храмът се тачи много надлъж и на шир, а селото се прочува с работливите си стопани. С вкусните дини от Свети Никола, защото тук има най много слънчеви часове в страната и стават много вкусни плодове и зеленчуци- и грозде, и дини, и сливи. Така е било до 1965 година, когато се взема решение селището Свети Никола да се прекръсти на Черноморец. Тогава вече се разнася славата на селището, но с друго име- все така предпочитано място за спокоен отдих и предимно семеен туризъм. И винаги в центъра на града истинска атракция е невероятно богатият пазар- на пъпеши, всякакви плодове и зеленчуци, които радват окото. Явно традициите от едно време са живи.

През 2001 година в храма идва да служи отец Стилиян. Идеята му хрумва веднага. „Понеже е стара църква и досега има една традиция- пред вратата на църквата, в двора се садят пирамидални кипариси, които символизират мечовете на ангелите, пазили Райската градина след изгонването на Адам и Ева. И тогава реших, че тук, на това място, е много подходящо да доразвия тази идея, имайки предвид и думите на Василий Велики, който казва: Гледайки Творението човек достига до идеята за Твореца. Аз реших да пресъздам един умален вид на малка райска градина Както се казва, Господ си знае работата. Човек, когато се потруди, природата му се отплаща и Бог го възнаграждава с красота, която е наслада за човешкото око и за душата - казва духовникът - Тъй като в Библията по един или друг повод са описани растенията, които са съществували в Райската градина, и в Библията различни видове растения фигурират като знаци за различни събития, аз реших че това е един добър начин да създам копие на Райската градина“.

Тук има уникално разнообразие от цветя, храсти и дървета. Лозата е отрупана с гроздове. Гроздето е символ на Христос, от Новия завет, къпината - на Мойсей, който е разговарял с Бога в къпините... Имам закум - красиво но отровно растение, но е надарено от Бог с красота, ароматен и красив цвят. Има маслина- Христос е бил в Гетсиманската градина... Аврамовото дърво /Когато Аврам е изкопал кладенец в пустинята, за да може да даде знак и да виждат отдалеч, че там има кладенец, той го засажда. Това растение цъфти с много красив синкав цвят- така че хората да знаят къде да отидат до водата/. Има още смокиня, пиния, лаврово дърво, дафинов лист, хинап, желязно дърво, арония, пау-пау, райска ябълка, бор, който не се чупи, защото дървесината му се огъва като каучук, китайски вишни, индийски люляк, гранде магнолия и още много прекрасни растения и дървета. Последната придобивка тук е метасеквоята /Китайски бор/.

За реализирането на тази идея- да събере толкова растения на едно място, са помогнали страшно много хора: от Института в Поморие Васил Костов, специалисти от Института в Пловдив и др.

„Носейки ми уникалните растения, те казваха: Поне знаем, че ти ще ги пазиш и Бог ще ти помага да ги съхраняваш“, усмихва се отецът. Приятели, които пътуват по цял свят, му носят семена. Така градината се обогатява с невероятен брой дървета, храсти, билки, кактуси. Над тях жужат пчели и летят красиви пеперуди. Гледката е направо нереална, споделят дошлите туристи. След броени часове има и сватба.

В градината има и животни- символ на пробудата. Да речем петела- „Аз имам различни видове петлета, които сутрин рано ми напомнят че е време да ставам, да благодаря на Бог и да поздравя хората с камбаната, която радостно да оповести че денят започва“, заключава отец Стилиян.

В копието на Райската градина идват таралежи, костенурки, понякога змии, пак библейски животни. Те не са опасни, не хапят. Виждам ги тук, как всички живеят в един библейски мир, а това е подсказка за всички - да видят че можем да живеем в мир разбирателство и любов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи