Ракети за закуска сервира Тръмп на Асад (обзор+инфографика)

Русия твърди, че 71 от 103 ракети били свалени

Вашингтон не е информирал Москва за нападението

Мощен ракетен залп осуети съня и закуската на сирийския президент Башар Асад в петък срещу събота в малките часове на деня.

В продължение на около час към 4 часа българско време бе извършен ракетен обстрел на няколко обекта, за които има съмнения, че се занимават с разработка на химически оръжия във и около сирийската столица Дамаск. Атаката бе наредена от американския президент Доналд Тръмп и подкрепена със стрелби и от бойни части на Великобритания и Франция – от кораби в Средиземно море и по въздуха.

Изстреляни са около 110 крилати ракети. Според руски източници става въпрос за 103 бройки, като 71 от тях са били неутрализирани от сирийската противовъздушна отбрана, съоръжена с руски комплекси, произведени по времето на СССР. Всички ракети, насочени към действащи сирийски летища, са свалени. Според американските военни обаче всички цели са били поразени успешно.

Френската армия е изстреляла 12 ракети, няма данни да са били прехванати. От френска страна са участвали изтребители „Мираж“ и „Рафал“, както и четири фрегати. Английската авиация е атакувала от база в Кипър, САЩ са пуснали ракети „Томахоук“ от кораби в Средиземно море и от стратегически бомбардировач Б-1Б.

Атаката бе извършена в деня, в който в Дамаск трябваше да започне работа специална мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на инцидента в град Дума, където се твърди, че било използвано химическо оръжие.

САЩ не са уведомили официално Русия за ракетния удар. Но това е направила Франция ден по-рано.

Нанасени са само материални щети. Според сирийски източници има и трима ранени цивилни граждани.

 

„Утрото на издръжливостта”

Президентът отишъл на работа след атаката

Броени часове след ударите сирийските власти разпространиха кадри с президента Башар Асад. Видеото с дължина 8 секунди показва Асад да влиза в президентския дворец в Дамаск в делови вид. Клипът е озаглавен от Дамаск „Утрото на издръжливостта”.

Видеото показва как Асад с костюм, вратовръзка и куфарче влиза в сградата, облицована с мрамор. През цялото време сирийският президент не обелва и дума.

В столицата днес сутринта са се състояли демонстрации в подкрепа на правителството. Участниците в тях са носели сирийски, ирански и руски знамена.

Президентите на Сирия и на Иран Башар Асад и Хасан Роухани са обсъдили по телефона детайлите на ракетния удар на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия.

„Време е западните сили, които подкрепят тероризма, да признаят, че са загубили контрол. Те чувстват, че са загубили доверието на своите народи и на света”, казва Асад, цитиран от пресслужбата на сирийското президентство.

На свой ред президентът на Иран осъди бомбардировката на Сирия и потвърди, че Техеран ще продължи да стои на страната на сирийското ръководство и неговия народ. Роухани също така изрази увереност, че агресията на западните страни няма да отслаби буха на сирийците в борбата срещу тероризма.

03grafika

 

Ангела Меркел:

Акцията бе необходима и съразмерна

„Необходима и съразмерна” – така германската канцлерка Ангела Меркел определи ракетната атака по Сирия. „Подкрепяме това, че нашите американски, британски и френски съюзници като членове на Съвета за сигурност на ООН поеха тази отговорност”, посочи Меркел, като допълни, че „всички налични сведения (за предполагаемата химическа атака в Дума) показват отговорността на Дамаск”.

Али Хаменей:

Тръмп, Мей и Макрон са престъпници

„САЩ и техните съюзници няма да постигнат нищо с престъпления в Сирия. Атаката по Сирия е престъпление. Президентът на САЩ, премиерката на Великобритания и президентът на Франция са престъпници”, заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Антонио Гутериш:

Въздържайте се от ескалация

Генсекът на ООН Антонио Гутериш призова към „въздържане от действия, които способстват за ескалиране” на кризата в Сирия. И припомни, че в международната общност „съществува задължение, особено когато става въпрос за мира и сигурността, да се действа в съответствие с Устава на ООН и международното

право”.

Доналд Тръмп:

Мисията е изпълнена!

„Перфектно извършени удари. Благодаря на Франция и Великобритания за тяхната мъдрост и военната им мощ. Резултатът не би могъл да е по-добър. Мисията е изпълнена!”, написа в туитър днес следобед президентът на САЩ Доналд Тръмп. Преди това той обясни, че САЩ, Великобритания и Франция са упражнили полагащото им се право да се борят срещу „варварството и бруталността”.

Владимир Путин:

Агресия срещу суверенна държава

Ракетната атака е акт на агресия срещу суверенна държава, която е на предната линия в борбата срещу тероризма, посочи в изявление руският президент Владимир Путин, подчертавайки, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция са извършени „без санкции на Съвета за сигурност на ООН, в нарушение на Устава на ООН, нормите и принципите на международното право”.

Тереза Мей:

Ударите са в национален интерес

„Нямаше алтернатива на употребата на сила за възпиране на сирийския режим от използването на химически оръжия”, обясни британската премиерка Тереза Мей. Тя допълни, че е взела решение за участието на Лондон в ударите, „защото тези действия са в националния интерес на Великобритания”. И подчерта, че ударите нямат за цел намеса в гражданската война в Сирия, нито смяна на режима там.

Еманюел Макрон:

Червената линия бе премината

„Червената линия бе премината”, заяви френският президент Еманюел Макрон, като посочи, че в Дума „десетки мъже, жени и деца бяха избити с химически оръжия”. И допълни, че „няма никакво съмнение във фактите и отговорността на сирийския режим” за тяхната смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят