Раковски и Чипровци подписаха договор за братство и взаимопомощ

Две български общини – Раковски и Чипровци, подписаха договор за братство и взаимопомощ на официална церемония в читалището в града от Пловдивска област. Самата церемония беше предшествана с тържествена литургия в храма „Пресвето сърце Исусово” в Раковски, където отец Димитър благослови акта на побратимяване между двете общини и не пропусна да отбележи, че Чипровци е люлка и корен на католическата вяра в България.

„Това е договор за братство между нашите две общности, свързани от една историческа реалност , за да бъде съхранена дълбоката родова памет”, декларира отец Димитър, преди кметът на Раковски Павел Гуджеров и на Чипровци Пламен Петков да официализират съглашението за побратимяване с подписите си под документа.

„Фактът, който ни кара да чувстваме близостта на чипровчани, е именно католическата религия, която тръгва и се разпространява в България точно от този край на нашата родина. Дошло е време Раковски да се върне към корените си и този факт прави събитието историческо”, заяви зам.-кметът на Раковски Божидар Стрехин.

Побратимяване между двете български общини се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град, както и изграждането на католически параклис, в който да бъдат положени костите на един от най-великите българи Петър Богдан Бакшев.

Желанието на местната власт и общественост във възрожденското градче е да се върнат макар и косвено към истинските корени на населението, което е населявало този край преди въстанието. Тяхното мнение е, че в ония времена Чипровци процъфтява, както духовно така и индустриално.

В момента Чипровци изцяло е населено с православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.

„Голяма чест е да завършим точно ние едно дело, върху което са работили много хора преди нас. Не е правилно да се окичим с лаврите от този акт, а да отдадем почит към работата на предшествениците ни. Днес присъстваме на едно историческо събитие. Договорът за побратимяване може да случи и да е ползотворно, само и ако помислите ни са чисти”, декларира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Кметът на Чипровци Пламен Петков благодари за поканата за побратимяване и заяви, че двете общини имат дълбока връзка, връзката на вярата с родовия корен.

„През 17-и век Чипровци е наричан цветето на България и е бил седалище на Софийската католическа епархия. Дело на чипровчани и околните католически села са построените църкви, манастири и училища. Чипровските католици са връзката на поробена България със свободна християнска Европа. Те са духовници, мислители,книжовници, търговци, майстори, златари”, заяви в словото си кметът Пламен Петков.

Той припомни, че в Чипровци са родени едни от най-великите български исторически личности като Петър Парчевич и Петър Богдан Бакшев, който век преди Паисий Хилендарски е написал „История на България” и донася католицизма в пловдивските села. След погрома на Чипровското въстание част от оцелялото население намира спасение във Винга,Банат, Асеново и Раковски.

Кметът Петков разказа, че в българската традиционна култура много често се е срещал обичаят „Побратимяване”, който е играл важна роля в живота на старите българи. Според този обичай двама души, чужди по кръв, след ритуални действия и наричането „Бог да пази побратимяването” стават духовни братя.Това родство се е предавало по наследство и се е тачело от техните деца и внуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България