Ракът на простатата е лечим, когато е открит навреме

Класическите методи за профилактика са преглед при уролог и ехогафия

Ракът на простатата е второто най-често срещано онкологично заболяване при мъжете. В България годишно се регистрират по около 3000 нови случая. Ракът на простатата е и второто по смъртност онкозаболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Открит в ранен стадий обаче, той е напълно лечим.

За да бъде открит навреме, на мъжете над 45 години се препоръчва годишен преглед при уролог, дори когато няма клинични оплаквания, съветва д-р Рангел Старев, уролог с повече от 25 години клиничен опит.

Той ръководи програмата на пловдивската клиника “Медикус Алфа” за лечение на простатен карцином с HIFU технология и работи с единствената в България система за насочена биопсия на простата HistoScanningTT.

“В повечето индустриализирани страни простатният карцином се нарежда на първо място по честота и на второ по смъртност сред злокачествените тумори при мъжете. Пожизненият риск от развитие на заболяване е 30%. Предвид глобалната тенденция към застаряване на населението, се счита, че в следващите две десетилетия броят на мъжете, диагностицирани с това заболяване, ще се увеличи значително”, алармира д-р Старев, но допълва, че открит в ранен стадий ракът на простатата е напълно лечим.

“Класическите методи за установяване, дали увеличението на простата е злокачествено или доброкачествено, включват преглед при уролог и ехогафия. Тя насочва лекарите дали изобщо има някакво съмнение за това заболяване. През последните 2-3 години вече има апаратура, която може да даде напълно обективна диагностика. Обикновено мъжете, които са със завишени нива на туморния маркер ПСА , биват лекувани консервативно няколко месеца, и ако не се повлияят, се преминава към биопсия. Тя може да бъде стандартна, със или без ехографски контрол, или насочена, таргетна каквато практикуваме в нашата клиника чрез системата HistoScanningТТ (ХистоСкенинг). Тази методика е възможно най-точната за доказване наличието или отсъствието на рак на простата.

Д-р Рангел Старев е категоричен, че вече има технологии, които свеждат почти до нула риска от това дали резултатът от биопсията е точен.

“В момента при нас работи единственият в страната апарат за насочена простатна биопсия хистоскенинг. В световен мащаб са разработени няколко методики за насочена биопсия, една от които е “ХистоСкенинг ТТ”, прилагана от нас в България. Чрез този метод е открит рак при над 50% от пациентите със задържащи се повишени нива на простатен туморен маркер, които при предходни стандартни биопсии са получили диагноза “доброкачествена хиперплазия на простата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве