Рамадан Аталай, ДПС: Без нови мощности токът ще поскъпне

Ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ „Марица-изток” да се минимизират всички разходи в тецовете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията. Това каза Рамадан Аталай от ДПС по Нова ТВ във връзка с протестите на миньорите и енергетиците от мини „Марица-изток”.

Според него протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии. „Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени и тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства. Ако искаме да изчистим още повече въздуха, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове”, каза той.

Аталай обясни, че ТЕЦ-Варна вече е на газ, а не на въглища и значително са намалели въглеродните емисии.

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, съобщи депутатът. "Ние трябва да имаме 20% студен резерв от крайното потребление на електроенергията. По тази сметка ние в момента трябва да имаме около 2000 мегавата студен резерв, имайки предвид това, което се ползва, или минимум 1400", добави той.

Според Аталай е необходима нова енергия в управлението, за да се промени ситуацията в държавата.

"Само включването на нова енергия на управлението на тази държава, може да измъкне страната от тази ситуация. Аз не виждам някой, който да не иска избори. Ако продължаваме да се правим, че нищо не се случва в страната, да не чуваме тези, които излизат на улицата, да не виждаме, че хората отиват с наведени глави на работа, да не виждаме, че институциите не работят, да не виждаме, че определена част от бюрократите са мутирали – всичко това създава тази ситуацията за новата енергия, ако искате с предсрочни избори. Аз не виждам това правителство, този министър-председател да може да даде тази енергия, която е необходима за държавата", каза Рамадан Аталай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика