Рамадан Аталай: Нищо няма да излезе от комисията за ЧЕЗ, тя е за отвличане на вниманието

Парламентарната комисия, която ще изяснява обстоятелствата около сделката с покупката на ЧЕЗ, е създадена за да отвлича вниманието. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е и член на тази комисия, по БТВ. Той каза, че не очаква нещо особено да излезе от комисията.

„Сделката е приключила в първата си фаза. Те имат окончателен договор. Фирмата е платила съответните средства в рамките на 5 млн. и е поела определени ангажименти. Тези хора, когато са поемали тези ангажименти, са знаели, че ще влязат в домовете на 3 млн. души”.

ДПС бяхме изненадани от представянето по този начин на темата, с която ще се занимава комисията, коментира той:

„Първоначално идеята на БСП беше да проследим и да проучим планираната продажба на ЧЕЗ и се изненадах как ще следим сделка, която е на ЧЕЗ, и се развива в Чехия ние ще проследим как чехите са я планирали.

Както винаги, ГЕРБ се опитват да променят същината на проблема и вкараха още едно изречение и сега стана една мега комисия и ще разгледаме обстоятелствата около приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в рамките на един месец, неща, които са се случили от 2002 г. до 2017 г.”

Не е работа на политиците и на министър-председателя да се намесват във вътрешните работи на частните дружества, защото по този начин, заплашвайки ги, когато те чувстват несигурност в тази държава – големите инвеститори напускат, заяви депутатът.

ЧЕЗ си заминават, има и много други фирми, няма сигурност, няма стабилност. Докато няма сигурност в инвеститорите – няма кой да дойде да инвестира в тази държавата, допълни Рамадан Аталай.

По думите му, намесата на институциите с цел да бъдат пречка на развитието на икономиката ни гони инвеститорите от тук.

Оттук нататък, според него, също има начини сделката да не се случи:

„Ако КЕВР установи съответните пропуски според Закона за енергетиката има право, след като стъпят в предприятието, да назначат особен управител и тези институции, когато направят и проследяване на паричния поток и, ако се установи, че има съмнение парите дали са минали през някоя пералня или не, също има възможност да се прекрати сделката”, заяви депутатът от ДПС.

Молбата ми е управляващите да се опитат да установят сигурност в страната, да се занимават и с вътрешните проблеми, да се занимават с конструкцията на коалицията, призова Аталай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика