Рами Малек - Филмовият Фреди

Младият американски актьор с египетска кръв Рами Малек се натовари с колосалната задача да изиграе великия Фреди Меркюри в биографичната драма за грандиозния успех на рок гениите от Queen, озаглавена “Бохемска рапсодия”. Амбициозният филм пристига в кината през есента, но първите кадри от дебютния трейлър вече се появиха. И сега безброй хора обсъждат дали Рами е правилният избор и дали изобщо някой може да изиграе неподражаемия Меркюри.

Рекламният клип има над 13 милиона гледания за броени дни в платформата за споделяне на видео материали YouTube. Повечето хора посрещат с възторг преобразяването на Малек в Меркюри. Медиите коментираха, че трейлърът показва достатъчно доказателства, че Рами всеотдайно е потънал в образа на Фреди. При по-внимателно вглеждане из коментарите, форумите и блоговете обаче се откриват притесненията на някои хора, че този биографичен филм е последното нещо, от което легендарното наследство на рок исполините от Queen се нуждае. Бандата, която драматично промени културния пейзаж на популярната музика и владееше света през 70-те и 80-те години все още упражнява огромно влияние върху милиони.

“Естетиката на Фреди и Queen е твърде жива и силна и изглежда напред във времето си. Музиката и клиповете са експериментални, новаторски, пионерски. Звукът е свиреп и безкомпромисен. Бравурната артистичност на Меркюри е без паралел и отвъд имитацията. Може ли един студиен филм направен “по правилата” на престижния биографичен жанр да обхване колосалната енергия на природна сила като Queen. Как е възможно да си представим друг човек в кожата, костюмите и мустаците на зъбатия гений от Занзибар? Британецът с ирански произход Фарук Булсара покори планетата в плътта на Фреди Меркюри – рок божество, призовано от дълбините на митичното му въображение и талант. Наистина ли очакваме американецът с египетска кръв Рами Малек да изиграе/изживее явлението Меркюри, да ни накара да повярваме, че пред претворената с компютър стохилядна тълпа е изправен най-магнетичният вокал в историята на рок музиката? Това не просто е трудна задача. Това е непосилна мисия”, коментира под видеото един от скептичните към проекта ценители на Фреди и Queen.

Самият Рами Малек вече е достатъчно успял като изпълнител. Той е носител на няколко престижни телевизионни награди за ролята си на Елиът Алдерсън в изключително успешната поредицца Mr. Robot. Играта на Малек в този ефирен хит го превърна в едни от най-обещаващите и обсъждани млади актьори в индустрията.

Той е роден и израснал в Лос Анджелис в семейството на египетски хритияни. Баща му е работил като туристически водач в Кайро, а после и като търговец на застраховки. Майка му е счетоводителка. Рами има брат близнак на име Сами, който е по-млад с четири минути. Той работи като учител. Двамата има сестра – Ясмин, избрала лекарската професия.

Малек завършва гимназия в Калифорния и се насочва към музикалния театър. Дипломира се с изящни изкуства от в университета в Евънсвил, Индиана.

Сега Рами Малек поема най-голямото предизвикателство в кариерата си. Първите кадри подсказват, че “Бохемска рапсодия” ще погледне към бандата и нейния велик вокал в по-конвенционален ключ. Композициите са пипнати полирани и предлагат това, което се очаква от престижен биографичен филм за легендарна рок група. В някои от тях и за кратко, Малек поразително напомня на Меркюри. Но в други усещането е за високобюджетна имитация без душа и магия. Готовият филм “Бохемска рапсодия” ще опровергае или потвърди съмненията на скептиците. А Рами Малек със сигурност никога вече няма да бъде асоцииран само с ролята си в Mr. Robot. Дори и филмът за Меркюри да е творческо разочарование и да не се превърне в комерсиален успех, Рами ще си остане един от обещаващите млади изпълнители.Той със сигурност е вложил цялото си старание и талант в изграждането на интригуваща своя екранна версия на Меркюри. Дори и да не успее, опитът му ще впечатли дори и по-критичните коментатори. Говори се, че Рами маниакално се е потопил в митологията на Фреди, учил е неговите маниери и песни, живял е в образа. Сега очаква светът да оцени усилието му.

 

Ролята беше предвидена за Саша Барън Коен

В самото начало на проекта ролята на Фреди Меркюри беше предвидена за прочутия с политически некоректните си комедийни каскади провокатор Саша Барън Коен. Той имаше уникална способност да изобретява едновременно пълнокръвни и пародийни персонажи. Но щеше ли да се справи с Меркюри? Никога няма да разберем защото той отпадна твърде рано след творчески противоречия с живите членове на Queen и музикални продуценти на филма “Бохемска рапсодия” Брайънн Мей и Роджър Тейлър.

 

За него

Рами е идеален за ролята на Меркюри

Много съм доволен, че в крайна сметка се спряхме на правилния изпълнител за ролята на Фреди. Проектът “Бохемска рапсодия” мина през много трудности и предизвикателства, но вече е готов и аз силно вярвам, че публиката и нашите почитатели няма да останат разочаровани. Рами за мен е идеален актьор за тази роля. Той е слаб, стегнат, вдъхновен, енергичен, пластичен, умее да пее и танцува. Роден е за сцената и за шоубизнеса. Рами направи чудесно превъплъщение и ще бъде оцненен подобаващо.

Брайън Мей, китарист на Queen, композитор, астрофизик и продуцент на фирма "Бохемска рапсодия"

 

Един от най-добрите млади актьори

Рами Малек е един от най-добрите млади актьори на англоезичния свят. Той просто се потапя в персонажите и изрича диалога с такава увереност и органичност. Безкрайно съм впечатлен. Аз се включих в снимките на “Бохемска рапсодия” по-късно, но бързо успях да се ориентирам. Всички сме колосални почитатели на Queen и Фреди Меркюри. Филмът ще бъде достойна екранна интерпретация на тяхното величие и принос в световната култура.

Декстър Флечър, режисьор и актьор

 

Играе вдъхновяващо и великолепно

Рами е чудесен човек и голям актьор. Той е още млад, но играе вдъхновяващо и великолепно. За мене беше особено голямо щастие да имам възможността да участвам в “Бохемска рапсодия”. Рами изигра Фреди Меркюри по изключително вълнуващ и убедителен начин. Нямам търпение да проследя рекацията на публиката по време на първите прожекции.

Мишел Дънкан, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети