Рамуш Харадинай: Косово никога няма да признае независимостта на Каталуния

Снимка: Архив

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви пред испанското издание El Pais, че „Косово никога няма да признае независимостта на Каталуния“, предава белградското радио „Б-92“, като се позовава на публикация в белградския ежедневник „Вечерни Новости“.

Харадинай е заявил също, че „Косово и Каталуния нямат нищо общо“, като е добавил, че „аналогията е нонсенс, тъй като Косово е създадена при разпадането на Югославия и кървавите сблъсъци на принципа всеки срещу всеки, докато гражданските и политическите права в Испания се уважават“.

Косовският премиер е посочил, че очаква „Испания да приеме Косово като член на Европейския съюз“ и е уверил, че за него „ще е чест да поздрави (премиерът на Испания Мариано) Рахой, защото ще имаме да много за обсъждане, например икономиката, или културното сътрудничество“.

„Б-92“ припомня, че според по-раншни съобщения Рахой е обявил, че е готов да пропусне предстоящата среща на върха ЕС – Западни Балкани в София, за да не трябва да си прави снимка с лидерите на Прищина и че няма да постави подписа си под една и съща декларация с тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа