Расистки скандал за Коледа

Расистки скандал се развихри предколедно във футбола ни. Дисциплинарната комисия на БФС трябва да разследва дали Георги Петков („Славия“) е нарекъл „проклета черна маймуна“ Едвин Джеси от ЦСКА. Обвинението дойде от официалния сайт на „червените“. Според ЦСКА има много свидетели от резервната скамейка, които са чули думите на Петков, който беше резерва в неделното дерби. Джеси също ще се яви пред дисципа.

Вратарят на „Славия“ трябва да се обяснява и дали е зовял Александър Александров да „счупи крака“ на Кирил Десподов. „Убедени сме, че на дисциплинарната комисия в петък и служебните лица на БФС ще потвърдят твърденията на нашите състезатели, защото няма как да не са чули думите на Георги Петков“, пише още в сайта на ЦСКА.

ФИФА и УЕФА настояват за безкомпромисност при расизъм, организират непрестанни кампании. Почти винаги се взима страната на тъмнокожите. През 2011 година Луис Суарес (тогава „Ливърпул“) бе наказан за 8 мача и глобен с 40 000 лири за расистка обида срещу Патрис Евра („Манчестър Юнайтед“). Свидетели нямаше, а само дума срещу дума.

През 2003-а и в България се вихри расистки скандал. Илиян Стоянов от „Левски“ обиди също с „черна маймуна“ Макдоналд Мукаси от ЦСКА. Наказаха го за 3 мача и 600 лева. После лично покойният президент Иван Славков го помилва. УЕФА пък санкционира България с мач без публика и 40 000 евро заради маймунски звуци по адрес на английския национал Ашли Йънг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ