Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Броят на заразените от мистериозния китайски вирус е много по-голям, отколкото сочат официалните данни, твърдят учени.

До момента има 45 потвърдени от лаборатория случаи на новия вирус, но британски експерти смятат, че числото на заразените е по-близо до 1700.

От появилия се през декември в град Ухан вирус вече са починали двама души, съобщава Би Би Си.

Сингапур и Хонг Конг проверяват пристигащите от Ухан пътници, а американските власти обявиха в петък подобни мерки за проверка на три големи летища в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк, цитира БГНЕС.

Центърът за глобален анализ на инфекциозни заболявания в Лондон, който съветва органи, включително правителството на Обединеното кралство и Световната здравна организация, е провел задълбочени изследвания по този въпрос.

Учените смятат, че все още е твърде рано „да се бие тревога”, но определено има повод за загриженост.

Китайски медици твърдят, че не е имало случаи на разпространение на вируса от един човек на друг. Според тях, вирусът е преминал видовата бариера и идва от заразени животни на пазара на морски дарове и от диви животни в Ухан.

Британците не са съвсем съгласни с това и смятат, че е време да се приеме сериозно вероятността новият вирус да бъде предаван от човек на човек. Малко е вероятно коронавирусите, предавани на животни, да причинят толкова голям брой заразяване на хора. Установяването на начина на разпространение на новия вирус има решаващо значение при оценяването на опасността от него.

Точният брой на заразените е трудно да бъде определен, докато все още няма широко лабораторно проучване. Експерти от Китай и Световната здравна организация стигнаха до заключението, че инфекцията е коронавирус.

Коронавирусите са широко семейство от вируси, но само за шест (новият би бил седми) е известно, че заразяват хората.

В най-лекия случай те могат да причинят обикновена настинка, докато тежкия остър респираторен синдром (Sars), който тръгна от Китай през 2002 г., е коронавирус, причинил смъртта на 774 души от 8 098 заразени с него. Анализът на генетичния код на новия вирус показва, че той е по-тясно свързан със Sars, отколкото всеки друг човешки коронавирус.

Взети са вирални проби от пациенти, за да бъдат лабораторно изследвани. Остава съмнението, че все пак е възможно вирусът да бъде предаван от човек на човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия