Расте заплахата от кибератаки и асимилация на малцинства ни

Бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП

Пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки. Това е част от констатациите, които се намират в приетата вчера от парламента Стратегия за национална сигурност. В документа, който бе подкрепен от 118 депутати без представителите на БСП, се казва, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност.

“Не приемам забележките за липса на капацитет. Ако някой няма капацитет - това не е ГЕРБ”, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на нападките от социалистите. До 2024 година бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП.

В Стратегията се казва още, че българските национални малцинства се нуждаят от по-голямо внимание от държавата, а в отделни страни те са подложени на икономически, политически и асимилационен натиск. Точно затова в документа са включени нови политики - киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и защита на националните архиви, като част от културно-историческото наследство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България