Расте интересът към села край курортите

В сателитните селища цените са с 40-50% по-ниски

Нараства интересът на купувачите към имоти в села в близост до големите курорти, казаха брокери. Например в района около Слънчев бряг има строителство към Кошарица и Тънково. Там също се изградиха затворени комплекси от къщи или малки блокчета. Те привличат не малък интерес, тъй като цените са много добри. В сателитните населени места, които са на 10-15 километра от основната атракция на курорта, цените може да са по-ниски с 40-50%.

Например в селата край Слънчев бряг имот може да се купи за около 300-350 евро на кв. метър. За района край Банско има офертни цени за около 200-250 евро на кв. метър. Край Боровец ситуацията е същата като цените са около 350 евро на квадрат. Същевременно в самия Боровец през първото тримесечие на годината цената надмина 700 евро на квадратен метър. Като основната причина за поскъпването на имотите в Боровец е фактът, че предлагането се изчерпва и по-малко оферти излизат на пазара.

През тази година се наблюдава тенденция на засилване на интереса към имоти край морето и то от български купувачи. След отдръпването на руснаците, сделките по морето спадаха в продължение на 2-3 години, сочат данните на Агенцията по вписванията. От края на миналата година обаче спадът беше прекратен и през първото тримесечие дори има сериозно нарастване на броя на сделките в Несебър. Очакванията са за ръст на сделките и в другите морски курорти. Подобен процес вече беше наблюдаван в зимните курорти, като ръстът на сделките започна от средата на миналата година.

Повишаване на сделките с имоти беше отчетен в Банско, Разлог, Самоков и Смолян. Този интерес на българите към покупка на ваканционен имот се пренася от зимните към морските курорти. В момента българите са основните купувачи край морето. През миналата година много българи проучваха пазара и оглеждаха имоти като сега се стига до конкретни сделки. Като цяло българите имат изявен интерес към покупката на имоти в южните курорти, но не липсва търсене на жилища и на север от Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти