Рафа Маркес влезе в триото на великите

Легендарният мексикански защитник Рафаел Маркес влезе в триото на великите. Бившият бранител на „Барселона“ се появи в 74-ата минута на терена срещу Германия и записа минути на пето поредно световно първенство.

Единствено сънародникът му Антонио Карбахал (вратар) и германецът Лотар Матеус бяха играли на толкова мондиали. На пет световни е бил и италианският вратар Джанлуиджи Буфон. Но през 1998 година бе със статут на трети страж и не влезе в игра.

Маркес планира да се откаже от футбола веднага след края на мондиала. Вече е на 39 години, а седем от тях прекара в „Барселона“. С каталунците два пъти спечели Шампионската лига и беше част от първия звезден тим на Пеп Гуардиола. В последните два сезона Маркес играе в родния си клуб „Атлас“, като продължи договора си, за да се подготви за световното.

Пътят на защитника до мондиала е най-тежък от всички 736 футболисти в Русия. По-труден от възстановяването на Мохамед Салах и борбата на Пауло Гереро с допинг комисарите. На 9 август 2017 година Маркес бе обвинен от американския департамент, че е замесен в трафик на наркотици. След месеци разследване делото беше замразено, но играчът вече не може да влиза в САЩ.

Благодарение на „Барселона“ Маркес стана най-успешният мексиканец в цялата история и остави Уго Санчес (бивша звезда на „Реал“) зад гърба си.

Мачът срещу Германия бе неговият №144 за „ацтеките“. Очаква се след световното първенство Маркес да получи пост във федерацията или да стартира политическа кариера. Всички в националния отбор го наричат с прякора Ел Патрон, което в превод от испански означава Босът.

НАЙ-УСПЕЛИЯТ

Лотар Матеус е най-успелият от триото великани, играли на пет световни първенства. През 1990 година като капитан на Германия той донесе титлата и стана първият футболист с приза за №1 в света на ФИФА.

Матеус дебютира на Мондиал 82, където Германия стигна до финал. На следващото световно Бундестимът също се спъна чак в мача за титлата. Последните два мондиала са кошмарни за Матеус. Той игра при загубата с 1:2 от България на четвъртфинал през 1994-а, когато ни вкара гол от дузпа. На същата фаза бе и последният му мач на световно четири години по-късно – 0:3 от Хърватия.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят