Рашидов договаря нова БГ изложба в Лувъра

Голяма българска изложба в Лувъра ще обсъдят министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и президент-директорът на прочутия музей Жан-Люк Мартинез. Двамата ще се срещнат в рамките на краткото посещение на Рашидов във Франция.

Те ще набележат следващите стъпки за организирането на събитието, но ще обсъдят и показването на избрани колекции от Лувъра в български музеи по време на председателство ни на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Проявите се организират в рамките на новото 5-годишно Споразумение за сътрудничество  между Министерство на културата и музей „Лувър“. То бе подписано в Париж на 31 март тази година и така България стана единствената страна с подобен договор. Сред основните причини за него бе изложбата “Епопея на тракийските царе” в Лувъра, която бе обявена за най-добрата изложба на 2015 година в Европа.

По време на настоящата си визита си Вежди Рашидов ще се срещне и с министъра на културата и комуникациите на Франция г-жа Одре Азуле, с която ще обсъдят някои от приоритетите и проекта на работната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Специално внимание двамата министри ще отделят на решението за обявяване на 2018 г. за Европейска година на културното наследство и на предстоящите дейности за прилагане на това решение. Във фокус ще бъде поставена и темата за борба с нелегалния трафик на културни ценности, съобщиха от Министерството на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура