Реакторите за Втора атомна ще се съхраняват на площадката в Белене

До ден-два България ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. Тя уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови НЕК да плати на "Атомстойекспорт", постъпи в сметките на руската компания.

Двата реактора за Белене ще бъдат съхранявани на площадката на централата, обясни още Петкова. "Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност оборудването да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество, предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" по отношение консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество."

На въпрос колко са инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ "Белене", Петкова отговори, че към настоящия момент три компании са заявили подобен интерес, но дали този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика