Реакциите на световните лидери след смъртта на Хелмут Кол

Продължават световните реакции след кончината на бившия канцлер на Германия Хелмут Кол, определян като архитекта на германското обединение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Кол е "помогнал за определяне на курса към историческия процес на политическа и икономическа интеграция в Европа.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази съболезнования за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол. „Винаги ще помня Хелмут Кол. Приятел и държавник, който помогна Европа да бъде обединена отново“, написа Туск на страницата си в социалната мрежа туитър.

Американският президент Доналд Тръмп го нарече "приятел и съюзник, който е бил „не само баща на германското обединение, но и поддръжник на Европа и транс-атлантическите отношения". Според Тръмп, Хелмут Кол е водел Германия в 16 ключови години. Американският президент заяви, че се е облагодетелствал много от визията и усилията на Хелмут Кол. Доналд Тръмп добави за Хелмут Кол, че „наследството му ще живее винаги“.

Още един американски президент си спомни за Хелмут Кол. "Той бе призован да отговори на някои от най-монументалните въпросите на своето време", се казва в изявление бившия държавен глава на САЩ Бил Клинтън.

"С правилните отговори, той постигна обединението на една силна, просперираща еврозона и създаването на Европейския съюз", се казва още в текста.

Клинтън, който бе президент в периода 1993-2001 г., припомни посещението си в Берлин след обединението. "Никога няма да забравя как през 1994 г. минах с него през Бранденбургската врата. Имаше масов митинг от източната страна и аз видях реална надежда в очите на десетки хиляди млади хора. Знаех, че в този момент Хелмут Кол е човекът, който може да им помогне да реализират мечтите си. Историята показва, че той е постигнал това", сподели бившият американски президент.

Заедно със съпругата си Хилъри, Бил Клитън поднесе съболезнования на семейството на починалия, включително на вдовицата и децата му, но също и на целия германския народ.

Почит към бившия канцлер отдаде и последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов. Той заяви, че Хелмут Кол е бил „изключителна личност“, и е показвал „дълбок интерес към Русия“. Михаил Горбачов подчерта как покойният канцлер е довел до обединението на Източна и Западна Германия, което не е лишено от „риск“. Той заяви, че Хелмут Кол винаги е „взимал под внимание интересите на другите“. „Без съмнение той бе изключителна личност, която остави белега си върху германската, европейската и световната история“, добави Горбачов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят