"Реал" губи милиони от ниска посещаемост

Трети двубой с рекордно ниска посещаемост записа "Реал" (Мадрид). Само 53 412 фена наблюдаваха домакинската загуба от "Реал Сосиедад" (0:2). Липсата на публика пък води до финансови загуби. Капацитетът на "Сантяго Бернабеу" е малко над 85 000. Тези 30 000 непродадени места се равняват на загуба от 2 млн. евро. Според изчисленията на ESPN загубите на "Реал" от непродадените билети за всичките 9 домакински мача през сезона са около 13 милиона евро. Антирекордът по посещаемост е бил регистриран на двубоя с "Хетафе" от първия кръг - 48 346 зрители. Най-посетен пък е бил сблъсъкът с градския съперник "Атлетико" (Мадрид) - 78 562 зрители.

„Това е най-слабата посещаемост на "Реал" от 24 години“, пише испанският вестник "Марка".

И всичко това за отбор, който печели в последните три последователни години най-силният клубен турнир Шампионска лига.

В Испания твърдят, че липсата на зрителски интерес е заради слабото представяне на тима този сезон. След загубата в неделя, която е шеста в Примера дивисион, "Реал" се срина до пето място.

Едва ли обаче е само това. "Реал" стартира сезона на "Бернабеу" пред малко повече от 48 000 фена, което е най-ниската посещаемост от последния мач на тима в сезон 2008/09. Точно след него е привлечен Кристиано Роналдо. И именно португалецът е големият виновник за случващото се в „Белия балет“.

През юли 2009-та на представянето му, което бе в понеделник, присъстваха 80 000 души. И Кристиано не разочарова. За девет години донесе четири трофея от Шампионската лига, вкара 450 гола за "Реал" и подобри почти всички рекорди на тима. И след като напусна, клубът едва ли ще има в близките години играч като него. А след като той си тръгна, падна средният брой посещения на феновете - от 65 824 преди година срещу 62 500 към днешна дата. А общо Примера дивисион цифрите са съвсем различни. 8% се е повишила посещаемостта на цялото първенство в сравнение от 12 месеца по-рано.

"Това е неизбежно, когато суперзвездата напусне клуба - каза Гарет Балш, главен изпълнителен директор на "Ту Съркъл", компания за спортен маркетинг. - Но вижте "Манчестър Юнайтед". Тимът не е този, който бе при сър Алекс Фъргюсън, но продължава да е световна марка и отлив няма".

А когато губиш милиони от фенове, най-малкият проблем ще е кой да е треньор на тима.

"Има нужда от промени, но не и да ни влачат за косите - каза Серхио Рамос, капитан на "Реал". - Първенството става все по-трудно, конкурентите са много силни. Когато възникват проблеми са необходими решения".

Друг притеснителен факт е, че тимът не успя да вкара гол срещу „Реал Сосиедад“. Този сезон отбелязаните са едва 26, което е най-слабият резултат от сезон 1993/94. "Реал" стряскаше съперниците си със средно 48 опънати мрежи в първите 18 кръга, когато в тима бе... Роналдо. Сега най-резултатният играч е Карим Бензема. Той има 7 попадения в 18 срещи. След него с по четири са Гарет Бейл и Серхио Рамос.

Освен това "Кралския клуб" загуби от "Реал Сосиедад" на "Бернабеу" за първи път от 2004 г. (1:4) насам.

Други цифри сочат, че срещу този отбор в последните три мача, в които е играл Роналдо, португалецът е вкарал общо шест гола и е подал за други два. Разбира се, срещите са спечелени.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят