„Реал“ е №1 за наградите на УЕФА

MONACO, MONACO - AUGUST 25: UEFA Best Player in Europe Award winner Christiano Ronaldo and UEFA Best Womenís Player in Europe Award winner Ada Hegerberg during the ECF Season Kick Off 2016/17 on August 25, 2016 in Monaco, Monaco. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

Клубният властелин на Европа и на Испания - „Реал“ (Мадрид), окупира повечето номинации за най-добри играчи по постове в Шампионската лига за изминалия сезон. Победителите ще бъдат оповестени на 24 август в Монако на церемонията по теглене на жребия за груповата фаза на турнира, където тази година няма да има български участник след отпадането на „Лудогорец“ от израелския „Апоел“ (Беер-Шева).

Изборът на най-силните играчи по постове в последното издание на Шампионската лига е част от реформирания и разширен конкурс на УЕФА за индивидуалните отличници на изминалия сезон. Досега бяха излъчвани само най-добрите футболист и футболистка в Европа за изминалия сезон. В настоящото седмо поред издание на конкурса се включват награди за най-добрите по постове в Шампионската лига и за най-добрия в Лига Европа. Номинираните за най-престижното отличие за най-добър играч в Европа за 2016-2017 г. ще станат ясни на 15 август.

До този момент са обявени само челните тройки по азбучен ред и класирането от 4-о до 10-о място за най-добрите играчи по постове в Шампионската лига – вратари, защитници, полузащитници и нападатели (виж колонката). Веднага се набива в очи, че тройките са владение на „Реал“ (Мадрид). Шестима от 12-те номинирани в четирите категории носят екипа на „кралския“ клуб. Особено изразителна е доминацията при полузащитниците, където и тримата номинирани са мадридисти – Каземиро, Лука Модрич и Тони Кроос. „Реал“ има кандидати при всички постове: по един при вратарите - Кейлор Навас, и нападателите - Кристиано Роналдо, както и двама при защитниците – Марсело и Серхио Рамос.

Финалистът „Ювентус“ конкурира „кралете“ с номинациите на Джанлуиджи Буфон при вратарите, Леонардо Бонучи (вече в „Милан) при защитниците и Паоло Дибала при нападателите. Отпадналият на четвъртфинал „Барселона“ има само една номинация в лицето на Лионел Меси при нападателите. Също с по един номиниран, но при вратарите, са „Байерн“ и „Атлетико“ – Мануел Нойер и Ян Облак.

Победителите в четирите категории за най-добрите играчи по постове в Шампионската лига се определят от експертно жури. В него вече са включени треньорите на 32-ата отбора от груповата фаза без право да посочват футболисти от своите клубове, както и по един журналист от всяка членуваща в УЕФА държава, избран от групата на европейските спортни медии - Еuropean Sports Media (ESM). За седма поредна година представителят на „Труд“ участва в журито с правото да представя България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят