"Реал" ли ще бъде следващият?

Real Madrid celebrate with the European Cup after winning the trophy for the fifth successive year: (standing, l-r) Luis Del Sol, Canario, Dominguez, Jose Santamaria, Marquitos, Alfredo Di Stefano, Francisco Gento, Ferenc Puskas, Enriqe Pachin; (squatting, l-r) Vidal, Jose Zarraga

"Реал" (Мадрид) може да се превърне в първия отбор, който успява да защити трофея в ерата на Шампионската лига. Това ще се случи само, ако бъде победен "Ювентус" на финала в Кардиф. Има отбори, които са успявали да запишат подобно постижение, но това се случва в предшественика на настоящия турнир, а именно този на Купата на европейските шампиони.

"Реал" (1956, 1957, 1958, 1959, 1960)

Първите 5 издания на Купата на европейските шампиони бяха спечелени само от "Реал". В периода между 1955-1960 година цял свят се възхищава на техните успехи. Според много специалисти само "Манчестър Юнайтед" през 1958-а е могъл реално да се противопостави на испанците. За жалост самолетната катастрофа, отнела живота на почти целия отбор на "червените дяволи", попречи на тима за нещо повече от полуфинал.

Така или иначе в онзи тим на "Реал" личат имена като Алфредо ди Стефано и Ференц Пушкаш, както и тези на Франсиско Хенто, Раймон Копа и Ектор Риал. Техният забележителен рекорд от 5 поредни успеха в турнира със сигурност никога няма да бъде подобрен.

Двете на "Бенфика" (1961, 1962)

"Бенфика" пое щафетата от "Реал" в първите години на 60-те. Португалците диктуваха модата в Европа благодарение на своя треньор Бела Гутман.

През 1961-а "Реал" отпадна в първия кръг на КЕШ от "Барселона" след общ резултат 3:4. Впоследствие каталунците стигнаха до финала, но там бяха победени именно от "Бенфика" с 3:2.

Дванайсет месеца по-късно звездите на португалците Еузебио, Марио Колуна и Хосе Агуас подчиниха на финала и "Реал" - с 5:3, въпреки хеттрика на Пушкаш. Двубой, който остава като един от най-знаменитите в надпреварата.

Триумфът на "Интер" (1964, 1965)

"Бенфика" не успя да спечели трети пореден трофей през 1963 година, а основната причина бяха двата гола на Жозе Алтафини, коронясали "Милан" с първо отличие в турнира.

Така бе сложено начало на италианската доминация, която продължи с 2 поредни титли от страна на "Интер". Според мнозина, "росонерите" дължат тези успехи най-вече на прословутото си катеначо. Стил на игра, който може да не е по вкуса на всеки, но играчите на Хеленио Херера без съмнение заслужават признание и уважение за постигнатото. Още повече, че печелят турнира след победи над най-силните отбори по това време - 3:1 над "Реал" във финала през 1964-а и 1:0 над "Бенфика" година по-късно.

Тоталния футбол на "Аякс" (1971, 1972, 1973)

"Вие играете футбол с главата си, а краката са там, за да ви помогнат." Крилата фраза на холандската легенда Йохан Кройф. Именно с него като лидер "Аякс" налага своята доминация през 70-те. Най-голямото признание за успехите на амстердамския гранд не са само трофеите, но и стилът на игра, пленил почитателите в цял свят. Планетата подлудява по тоталния футбол, който е свързан с къси подавания, с преса, но преди всичко с новаторството всеки един играч да поема ролята на всеки друг на терена.

Трите поредни трофея в турнира за КЕШ са спечелени след финални битки над "Панатинайкос" (2:0), "Интер" (2:0) и "Ювентус" (1:0).

Баварската машина "Байерн" (1974, 1975, 1976)

Хеттрикът на "Аякс" бе последван от нов, но от друг отбор - този на "Байерн". С играчи като Герд Мюлер, Сеп Майер и Франц Бекенбауер тимът от Мюнхен се оказва твърде силен за останалите представители на Стария континент.

Първият тим, премазан от баварската машина е "Атлетико" (Мадрид) - 4:0 на повторението на финала в Брюксел по тогавашния регламент след 1:1 в първия сблъсък. Спечеленият КЕШ е последван от още два поредни, завоювани след победи в директните сблъсъци за отличето - 2:0 над "Лийдс" и 1:0 над "Сент Етиен".

В преследването на първия трофей от турнира "Байерн" отстранява и софийския ЦСКА на 1/4-финал с общ резултат 5:3, въпреки че "червените" дори записват победа във втория мач с 2:1.

Английската мода и "Ливърпул" (1977, 1978)

След испанската, португалската, италианската, холандската и германската доминация, в края на 70-те години футболът се диктува от англичаните. "Ливърпул" стана първият клуб от Острова, който ликува с два последователни трофея в КЕШ. След тях го прави и "Нотингам".

Първата купа е вдигната в Рим след успех над "Борусия" (Мьонхенгладбах) с 3:1. Година по-късно "мърсисайдци" покоряват върха за втори пореден път. Правят го пред 92 500 зрители на митичния стадион "Уембли" с 1:0 над "Брюж". Голът вкарва славния Кени Далглиш.

Времето на "Нотингам" (1979, 1980)

"Дори и с всичките му коне, рицарски звания и титли, той няма две от онези, които аз имам. И не говоря за топките!". Думите са на митичния треньор Браян Клъф към Сър Алекс Фъргюсън, който по това време още не е спечелил титла от КЕШ/Шампионската лига.

През 2008-а шотландецът ликува в турнира за втори път в кариерата си, но така и не може да се похвали със защита на трофея. А "Нотингам" с Клъф го направи. През 1979-а „Форест“ грабна отличието след 1:0 над "Мальмо". Сезон по-късно титлата отново пътува към Нотингам. Този път победен бе "Хамбургер", също с минималното 1:0.

"Милан" със Саки, Ван Бастен, Барези... (1989, 1990)

Последният отбор, успял да спечели и след това да защити трофея е „Милан“. За триумфа главната заслуга е на Ариго Саки, Франко Барези, Марко ван Бастен, Рууд Гулит, Франк Рийкард и Паоло Малдини. Те пометоха като ураган всичко по пътя си през 1989-а и 1990-а. "Милан" доминира с новата за всички игрова схема 4-4-2. Финалите пък са спечелени над "Стяуа" с 4:0 и "Бенфика" с 1:0. По пътя към първия КЕШ е премазан "Реал" с общ резултат 6:1. Кралският клуб никога няма да забрави онова 0:5 от "росонерите" на "Сан Сиро". А рекордът на италианците от 7 чисти мрежи в 9 мача през следващия сезон е едно от най-впечатляващите постижения в най-великата игра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят