Ревизори влизат в агенцията за закрила на детето

Сметната палата ще проверява Държавната агенция за закрила на детето заради начина, по който се изпълнява планът за деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа. Това решиха единодушно народните представители на заседание вчера. Одитът ще се проведе от 1 октомври до 31 декември, а докладът на Сметната палата трябва да бъде внесен в парламента до края на януари 2017 г.

Причина за проверката са данни за нерегламентирано усвояване на средства. Налице са и нарушения, с които се накърняват правата на децата, поясни депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова, която е сред вносителите на предложението.

От парламентарната трибуна тя се възмути, че на лектори е плащано по 3853 лв. за двудневен курс с пари, осигурени по европейска програма.

Извеждането на децата от старите домове е друг проблем. „Местят ги като чувал с картофи само за да може в края на програмния период всички да са настанени в центрове и да се усвоят отпуснатите пари“, заяви Петрова пред „Труд“.

Стратегията за деинституционализация предвижда до 2025 г. всички домове за деца у нас да се закрият и лишените от родителски грижи да се преместят в центрове от семеен тип, където обстановката да наподобява семейната. До момента у нас са разкрити над 300 такива центрове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България