Ревност и ДДС - водещи версии за труповете в Нови Искър

Oфициалната версия за шесторното убийство в Нови Искър е отмъщение заради източване на ДДС чрез кухи фирми. Смята се, че с измамите се е занимавал бащата Неделчо Юнаков, съобщи вчера главният секретар на МВР Младен Маринов.

Топченгета обаче коментираха пред „Труд”, че тази версия им се струва повърхностна. И че зад кървавата история накрая ще се появи зловещото лице на ревността. Според тях е необясним фактът, че жената Кети е качена насила в семейния джип и откарана в безлюдна местност на 3 км от къщата, където са екзекутирани останалите членове на семейството.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и шеф на Националната следствена служба отхвърли категорично слуховете, пускани цял ден вчера от интернет сайтове, че убийствата са извършени от член на семейството, който после се е самоубил. Той уточни, че всички са убити с огнестрелно оръжие не с един, а с множество изстрели, включително и в гръб.

Както писа „Труд”, около 16,30 ч във вторник в къща в Нови Искър бяха открити пет тела - на  Неделчо Юнаков (41 г.), неговият син Георги (19 г.), доведената му дъщеря Нанси Иванова (16 г.), нейният приятел Боби Иванов (18 г.) и баба й Еленка Бурджиева (72 г.). Полицията обяви за издирване 44-годишната Кети Кюхова, майка на Нанси и дъщеря на Еленка. Семейството е било екзекутирано на Нова година и открито от близки, които напразно се опитвали до 2 януари да се свържат с някого по телефона.

Тепърва ще се изяснява дали убиецът е бил сам или килърите са няколко, дали  е стреляно с едно или с повече оръжия, каза още главсекът Маринов. Всички близки и роднини на семейството са установени. Някои от тях са разпитани. Сред тях няма заподозрени.

Водеща е версията за измамите с ДДС и  е започнала пълна финансова проверка с какви пари преди около година и половина семейството е купило къщата в Нови Искър, джипът БМВ Х5 и е пътувало на екскурзии в чужбина. Според регистри името на Неделчо фигурира само в една фирма и то за няколко месеца през 2012 г. Ще бъде изследван и тефтерът, в който са записвани суми на Неделчо, намерено случайно от репортери, близо до изоставения джип. Стефка, майката на убития Боби, смята, че синът й е убит професионално с един куршум между очите. Според нея причината за зверското убийство трябва да се търси в Неделчо и Кети.

Тялото на Кети Кюхова бе извадено вчера по обед от кладенец край Нови Искър. Трупът е бил открит на метри от изоставеното семейно БМВ Х5 още към 22 ч вечерта във вторник, но вчера криминалисти правиха два поредни огледа на колата и кладенеца. След като репортери откриха случайно захвърлени бележник, който се оказа на Кети, полицията опаса с ленти огромен район и започна претърсване със следови кучета.

Вилната зона в местността „Партизанките” се намира на около 3 км от къщата, в която бе намерено убитото семейство. Повечето то къщите зимно време са необитаеми, тъй като пътят дотам е разбит и тесен. Почти е невъзможно, още по-малко нощем, дотам да стигне човек, който не е местен, или не е ходил поне веднъж в този район, за да познава разклоненията на пътя. Нужен е мощен високопроходим автомобил, из поляните наоколо дори се виждат следи от джипове или бъгита, които там са си правили офроуд състезания.

По непотвърдена информация, още към 21 ч вечерта на 2 януари  мъж от вилната зона се обадил в полицията, че е забелязал джип БМВ Х5, минал покрай дома му в края на Нови Искър и поел към вилна зона „Партизанките” на 1 януари малко след настъпване на Нова година. Униформените пуснали куче в тази посока и така стигнали до безлюдната местност.

След изваждането на тялото, кола на „Гражданска защита” докара помпа с генератор и изсмука водата от кладенеца. На дъното са търсени гилзи и предмети, най-вече от оръжието, с което е извършено кървавото престъпление.

След края на огледите криминалистите изнесоха  5 хартиени чувала със събрани в околността улики. Накрая донесоха и продълговат кашон, по който стърчаха краищата на опаковъчно фолио с въздушни мехурчета. Въпреки очакванията, че вътре е малокалибреното оръжие, от полицията съобщиха, че то още не е намерено.

Шефът на следствие и главният секретар на МВР: Все още няма заподозрян

Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена служба: „Става дума за шесторно убийство - изключвам версията за убийства и последвало самоубийство. Никой не се самоубива в гръб и с по няколко изстрела. Това е убийство без аналог. Жертвите са били убити не с по един изстрел, а с по няколко. Това е станало в новогодишната нощ. Оръжието на убийството още не е открито - не е ясно и дали е било само едно. Тепърва ще се изяснява дали убиецът е бил сам или са били няколко човека.”

Младен Маринов, главен секретар на МВР: „Още не е ясно в каква последователност са били застреляни жертвите. Тези детайли ще станат ясни след приключване на експертизите. До този момент всички близки и роднини на семейството са установени. Някои от тях са разпитани. Сред тях няма заподозрени. Към момента основно проверяваме дейността на убития Неделчо. Има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с "кухи фирми", които "чистят" ДДС. Имотът в Нови Искър е придобит наскоро, ще се установяват по какъв начин това е станало, както и с какви средства са купувани автомобилите на семейството.”

„Продължаваме да работим по всички останали версии. Експерти от института по психология ще изградят психологичен портрет на извършителя”, допълни главният секретар на МВР.  Засега няма заподозрени за масовата екзекуция, стана ясно от думите на Сарафов и Маринов

Жертвите

Неделчо Юнаков

е роден през 1976 г. в Сапарева баня. Там е завършил техникум по туризъм и лека промишленост. По-късно се преместил в София, а първата му съпруга останала в Сапарева баня. Работил е като автомонтьор.

Кети Кюхова

е от София и е родена през 1973 г. Учила е в Техническия университет. Преди години живяла в италианския град Пиза. Доскоро тя имала фирма, но дейността й била спряна. Говори се, че е заради дългове към банки.

Нанси Иванова

е 16-годишната дъщеря на Кети Кюхова. Живеела с майка си в Нови Искър. Нейните приятели я описват като изключително мило и добро дете.  Любимият й певец бил Кристиян, който ни представи на Евровизия.

Боби Иванов

е роден през 1999 г. и е приятелят на Нанси. Учил в нейното училище. Двамата там се запознали и се влюбили. На Нова година той трябвало да бъде при приятели, но в последния момент решил да празнува с Нанси.

Георги Юнаков

е роден 1998 г. и е син на Неделчо. Учил е в 68 СОУ в София. Преди години бил и състезател по гребане. Отскоро започнал работа в психиатричната клиника „Св. Иван Рилски“ в Курило. Според негови познати хобито му били змии.

Еленка Бурджиева

е майката на Кети. Тя е шестата жертва на неизвестния досега убиец. 72-годишната жена била болна. Заради трудното й придвижване, тя била повечето време на легло и живеела при дъщеря си Кети.

 

Съседът Йордан Георгиев: Телата на бащата и сина бяха извлечени от кухнята  

Бащата Неделчо и синът му Георги били застреляни в кухнята на първия етаж. После телата им били извлечени в стаята на бабата, която била гръмната в леглото й. Това разказа вчера съседът Йордан Георгиев, който бил повикан от криминалистите да участва като поемно лице при огледите в къщата.

„Влезнахме първо в кухнята, там не видяхме нищо, само петна от кръв. На пода имаше и 4 гилзи. Вратата на съседната стая беше заключена. Ние минахме отзад и влязохме откъм терасата. Бабата беше убита на спалнята й, а Неделчо и Гошо бяха довлачени и оставени един до друг на пода до леглото”, разказа Георгиев. По думите му „малките” Нанси и Боби били застреляни на втория етаж.

„Всички бяха застреляни в главата, но не само с един, а с по няколко куршума. Неделчо беше стрелян към 10 пъти. Мисля, че имаше намерени към 30 гилзи в къщата, но не мога да кажа от пушка ли са, или от пистолет”, добави свидетелят. Към 22 ч той чул следователите да си говорят, че джипът БМВ Х5 е намерен в гора край града и там наблизо до него било и тялото на Кети.

Споделяли живота си във фейсбук

44-годишната Кети Кюхова е била много активна в социалните мрежи. Последната й публикация във фейсбук е от 30 декември м.г. и е за рецепта за торта. Жената често е споделяла снимки на кучето си, което също беше намерено мъртво във фамилната къща. Тя е коментирала снимки на останалите членове на семейството, а от коментарите личи, че всички са били в прекрасни отношения.

Синът на Неделчо - Георги Юнаков, също е бил активен в социалните мрежи. Там е публикувал, че е започнал работа на 1 октомври в Държавната психиатрична клиника „Св. Иван Рилски” в Курило. Освен това е качвал и снимки със семейството си, с баща си Неделчо Юнаков и кадри от семейни почивки и пътувания.

Бащата Неделчо също има профил в социалната мрежа. Той също е публикувал предимно снимки със семейството си, а на тях се вижда и автомобилът БМВ Х5, който бе открит на километри от къщата със счупено стъкло. От коментарите става ясно, че е искал да продаде джипа.

„Почивай в мир! Принцесо, дано да си на по-добро място. Не го заслужаваше още беше малка и не видя нищо от живота. Милата тя... Отиде си твърде рано, също и Боби. Още не бяха видяли много неща. Почивайте в мир", пишеха почернени близки и приятели на ученичката Нанси и приятеля й Боби, който е по-известен с прякора си Схемата.

През декември, малко преди празниците, двамата са си направили общ профил във фейсбук, на който са публикували две снимки. В социалните мрежи местни хора от Нови Искър нищят всевъзможни версии за смъртта на семейството. Според някои потребители Боби се замесил с опасни хора, които са решили да си отмъстят, според други – става дума за поръчково убийство заради пари или имоти. Повечето от потребителите смятат, че Кети Кюхова не е виновна за екзекуцията, тъй като била лъчезарен и топъл човек.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право