Регионални центрове ще оказват безплатна правна помощ на бедни

Снимка: Архив

Граждани, които имат доходи под линията на бедност в страната, ще могат да получават безплатна правна помощ за консултации от Националното бюро за правна помощ и от новоучредени, постоянно действащи Регионални центрове за правна помощ към съответните Адвокатски колегии. Това реши парламентът, като прие на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ.

Въведена е и възможността за предоставяне на правна консултация на всеки заинтересован чрез новосъздаден Национален телефон за правна помощ към Националното бюро за правна помощ, чрез който ще се предоставя правна помощ от адвокати, вписани в Националното бюро за правна помощ.

В кръга на лицата с право на безплатна правна помощ се включват и родители, дължащи издръжка на ненавършили пълнолетие деца, по смисъла на чл. 143 от Семейния кодекс и случаи по молби в съответствие с Конвенцията за международно събиране на издръжка за деца и други членове на семейството, съставена в Хага на 23 ноември 2007 г.

Народните представители приеха и предложението на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, предвиждащо Националното бюро за правна помощ да създаде единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини