Регионалното министерство търси начини за отчуждаване на терени в чувствителните зони по Черноморието

Проверяват се строежите по цялото Черноморие. Инспекциите бяха провокирани от недоволството на хората. В петък в Бургас ръководителят на ДНСК ще изнесе данни за всички строежи, които ще бъдат спрени. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка със застрояването на плажовете и по-конкретно на плаж "Корал", предаде БГНЕС.

„Това, което констатираме, е, че тази непоносимост и чувствителност към строежи има за терени, които се намират в близост до морските плажове. Обмисляме възможността част от тях, които са в най-чувствителните зони, чрез законови възможности да бъдат отчуждени“, обясни Аврамова.

„Там, където има нарушение на законите, ДНСК ще издаде своите оказания и ще има спиране на строежи до въвеждането им във вида, в който са законни”, допълни още регионалният министър.

Тя коментира решението на Върховния административен съд, който позволи да се строи на територията на плаж „Корал“, без да се прави оценка на въздействието на околната среда. Аврамова обясни, че има въведена забрана за строителство там със заповед на Министерството на околната среда и водите.

„Имало е обжалване на тази заповед, но през февруари 2018 г. ВАС е излязъл с окончателно решение, с което е потвърдил заповедта на МОСВ“, уточни министър Аврамова.

Тя добави още, че през цялата седмица се проверяват обекти по Южното и Северното Черноморие, за които има сигнали за строителство.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България