Редим 1.5 кг от най-старото обработено злато на Варна в музея в Дордрехт

Изложбата "Най-старото злато на човечеството" с част от прочутото Варненско съкровище редят в музея в град Дордрехт, Холандия, която ще бъде официално открита на 27 октомври вечерта. В нея ще бъдат показани 1836 ценни предмета от фонда на Варненския археологически музей.

Само бижутата и съдовете от най-старото обработено злато на света тежат около 1 килограм и половина, уточни за "Труд" гл.ас.д-р Владимир Славчев.

Освен накитите, сечивата и съдовете от злато от знаменития Варненски некропол/4600-4300/, където са намерени, ще бъде представена и цялата каменомедна епоха/ Vхил.пр. Хр./ във Варненски регион-от времето на разцвет на ранноземеделската общност, населявала североизточната част на Балканския полуостров. Изложбата ще покаже зараждането на обществените структури и най-древните механизми на властта, довели до социалното разслояване. Ще бъде публикувана книга-пътеводител,описваща този "златен век", както и по-късната история на Варна. Сумата на държавната гаранция на златото, което е пътувало по земя и въздух до Холандия е 40 000 евро.

Изложбата, която остава до края на април, догодина, се показва в чест на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрехт по инициатива на градските управи на двата града. Като реципрочна инициатива ще бъде гостуването на изложба на Дордрехтския музей във Варненския археологически музей, показваща времето на най-голям разцвет на холандския град през ХІІІ-ХІV в. Размяната има за цел да запознае гражданите на Варна и на Дордрехт с историята на побратимените градове и да укрепи връзките между тях.

Освен на изложбата, Дордрехт ще бъде домакин на Българо-холандски бизнесфорум на морска тематика, с представители на шипинга и на фирми в областта на проектирането и корабостроенето. На откриването й се очаква да присъстват кметът на Варна Иван Портних, зам.-министър на регионалното развитие, българският посланик в Холандия и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България