Редят изложба за Левски в Двореца в Балчик

В навечерието на 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата в Двореца – Балчик съвместно с НМ “Васил Левски” – Карлово ще бъде открита графична изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден…".

В галерия "Тихото гнездо" ще бъдат показани творби на трима български художници – известния на всички българи Александър Поплилов, карловския художник Дечко Тодоров и Ангел Ангелов.

Картините и графиките са от фонда на Национален музей “Васил Левски” – Карлово и са едни от най - интересните от колекцията му. Дечко Тодоров посвещава много голяма част от творческия си път на темата за Апостола – рисува Левски, неговата майка, родната му къща, ханчето на Къкрина, пресъздава в художествено изображение единствения автобиографичен опит на Васил Левски и нарича своята картина “Незавършено стихотворение”.

Първият стих от него е и мотото на изложбата “Аз, Васил Левски, в Карлово роден”. Александър Поплилов и Ангел Ангелов създават сюжетни картини, свързани с революционната дейност на Апостола. И двамата използват отделни стихове от одата на Иван Вазов “Левски” за теми на своите графики.

Поколения творци – писатели, поети, художници, са търсили отговор на феномена Левски, опитвали са се да проникнат в магията на неговото лично съвършенство и епохално дело. Никак не е случайно, че още когато се появява първата му биография, възниква и първият маслен портрет, рисуван от неговия съвременник, сподвижник и приятел – Георги Данчов – Зографина, припомня Дора Чаушева, директор на НМ "Васил Левски". Оттогава до сега българското изобразително изкуство се е обогатило с десетки и стотици потрети и сюжетни картини – графика, скулптура, живопис, илюстрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони