Редят изложба от акварели за едни от най-големите артефакти в света

С изложба „Земята на златото“ във Варненския археологически музей ще бъде отбелязана 45-годишнината от откриването на най-старото обработено злато в света. Експозицията включва 10 акварела и техни скици, дело на покойния художник Петър Петров, сега собственост на неговото семейство. Творбите са използвани като илюстрации в книгата „Земята на златото“ с автор археолога Иван Иванов. Той е ученият, вече покойник,  проучил Варненския халколитен некропол и оставил недовършената си поредица от книги "Приказки на археолога".%d0%b2%d0%bd-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be

Златното съкровище е открито случайно на 22 окомври 1972 г. от младия тогава багерист Райчо Маринов при изкопни работи за прокарване на кабел в Западна промишлена зона. Изпод тежката машина лъснали находките, които 21-годишният младеж взел за тенекиени дрънкулки и ги държал цяла седмица в кутия за обувки, без да подозира, че откритието му ще обърне сензационно историята на България, а и на света. Последвалият анализ показал, че бижутата са от 24-каратово злато и датират от около 5000-4400 г. пр.Хр. Ценното откритие е известно като Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало то, е наречена „Култура Варна”. Богатата находка представлява най-голямото количество обработено злато в света, като при  последвалите разкопки са проучени над 7500 кв. м и  са открити 294 гроба с повече от 3000 накити и украшения от чисто злато с общо тегло над 6,5 кг.

Преди 2 години Варненското златно съкровище събра елита на Европейския съюз в сградата на Европарламента. На откриването на изложбата, инициирана от евродепутата Емил Радев, присъстваха председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Заедно с премиера Бойко Борисов и кмета на Варна Иван Портних на церемонията присъства и откривателят на съкровището Райчо Маринов, който получи и най-много аплодисменти.

Изложбата в РИМ Варна ще бъде открита на 29 ноември от 17 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България