Редят изложба с плакатите на Стефан Десподов

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна представя Стефан Десподов- Деспо, известен като автор на плакатите на Народния театър. Неговият театрален плакат на Деспо се отличава с изключителен емоционален заряд и неповторима дълбочина на мисълта, изразена без думи и го превръща в съавтор на спектала, припомниха от Градската художествена галерия във Варна. Той е и дългогодишен плакатист и на Сатиричния театър"Алеко Константинов".

В Градската художествена галерия във Варна

Стефан Десподов има участия в повече от 200 изложби по целия свят. Освен в България негови творби са публикувани в Русия, Полша, Швейцария, Германия, Япония, Италия, Турция, Куба, Сърбия и други държави. Сред най-престижните издания, публикували произведения на Десподов, се открояват Новое время, Литературная газета, Слово, Europeo, Graphis, Idea, City. Има пет авторски албума и около 80 награди от наши и международни изложби и конкурси. Художник-постановчик е на три анимационни филма.

В Градската художествена галерия във Варна

Изложбата на всепризнатия майстор на плаката и карикатурата, която се открива в сряда, включва творби от Националната галерия в София, Художествената галерия"Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил и колекции на приятели на художника. Ще бъдат представени 47 театрални плаката за постановки на Народния театър, дарени на ГХГ-Варна от съпругата му Правда Спасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура