Редят 60 оригинални творби на фестивала на китайската култура в Търново

Проявата се организира за първи път

С прожекции на филми стартира Фестивалът на китайската култура във Велико Търново. Официалното откриване на събитието ще се състои на 28 май от 10,30 часа в Институт „Конфуций” при ВТУ "Св. Св.Кирил и Методий". По-късно ще бъдат наградени победителите в Деветия национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации”. Това обяви директорът на института доц. Искра Мандова.

"Вечерта от 18,00 часа в галерия „Борис Денев” ще бъде представена изложбата „Огледало на цивилизациите”. Експозицията включва 60 творби – свитъци с калиграфски изображения и традиционна китайска живопис – на 12 автори, сред които е и основният портретист на Мао Дзедун", допълни доц.Мандова.

На 29 май от 11,00 часа в парк Марно поле ще отворят работилници за китайски занаяти, ще има демонстрации на бойни изкуства, както и приготвяне на традиционни китайски ястия. Същия ден от 18,30 ч. в МДТ „Константин Кисимов” ще започне тържествен концерт, посветен на 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. В програмата освен професионални изпълнители ще се включат възпитаници на ДГ „Соня” и ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, където 120 ученици от I и II клас изучават китайски език. На сцената ще излязат още представители на СУ „Васил Левски” от Русе, които изучават китайски като първи чужд език, както и на частната софийска гимназия „Евлоги и Христо Георгиеви” с интензивно изучаване на китайси език.

Фестивалът е част от Културния календар на града. Организира се от Община Велико Търново, Институт „Конфуций” и Пекинския университет за езици и култура. Инициатор на събитието е общинският съветник Нейко Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони