Ред е на най-безумния мач в родния футбол

Задава се най-безумният мач в българския футбол. След края на редовния сезон и плейофната фаза, сега по регламент трябва да се проведе и баражът за Лига Европа. В него за трета поредна година ще играе „Левски“, а този път съперник на „сините“ е „Етър“. Двубоят от 20 часа на стадион „Георги Аспарухов“ противопоставя третия срещу седмия в крайното класиране. Дотук добре, тънкият момент обаче е, че по традиция родните отбори с изключение на „Лудогорец“ имат мимолетно участие в Лига Европа през последните години при все, че са в ролята на втори, трети или носител на Купата на България. Какво да очакваме от седмия без значение дали той е „Етър“, „Черно море“ или „Верея“? Както се казва - „нищо лично“, просто логиката е такава...

За последно отбор, различен от „Лудогорец“, игра в групите на втория по сила турнир преди 9 години, когато „Левски“ и ЦСКА вкупом се добраха до заветните 6 мача след плейофната фаза. Но това са времената, в които „орлите“ още не бяха част от елита ни. Откакто това се случи, „сини“ и „червени“ забравиха какво е да бъдат сред големите.

Сега самият бараж с „Етър“ е може би най-звучният шамар за 26-кратните шампиони. Някак си е обидно в началото на всяка година да обявяваш най-високи цели, а накрая да опираш до 90 минути срещу средняк за място в евротурнирите. Веднъж вече „сините“ бяха близо до абсолютен провал. През 2017-а „Верея“ бе на една дузпа от сензацията на „Герена“. Накрая обаче „синият“ пасианс все пак се нареди. По всичко изглежда, че временният наставник Георги Тодоров не е забравил този напечен момент и си е взел необходимите поуки.

„Да, тренираме дузпи – призна опитният специалист на пресконференция. - Защото това е един от вариантите за определяне на крайния победител в баража. Помня как имахме драма с „Верея“ преди две години. Надявам се обаче да бъдем по-смели и да си решим по-рано двубоя, за да не се стига до продължения. Изобщо не смятаме, че ще ни бъде лесно. Надявам се да не грешим в защита, защото това ни е слабост.“

И докато за „Левски“ мачът е от огромно значение, за „Етър“ това е черешката на тортата в края на един впечатляващ сезон. „Болярите“ могат да се гордеят с постигнатото без значение от крайния резултат тази вечер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ